Przepisy
Składniki
- mięso wołowe mielone [300 g],
- tortilla pszenna 30 cm Tres Amigos [2 szt.],
- sos arabski łagodny Fanex [6 łyżek],
- przyprawa do mięs Fusion Spices [2 łyżki],
- suszone płatki chili [1/3 łyżeczki],
- boczek wędzony [2-3 plastry],
- cebulka prażona Tres Amigos [2 łyżki],
- sałata mieszana [4 liście],
- pomidor [1 szt.]
- cebula czerwona [1 szt.],
- ogórek konserwowy [2 szt.],
- oliwa z oliwek [2 łyżki].
Sposób przygotowania
Rollburger z wołowiną – krok po roku:
- Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawę do mięs Fusion Spices, płatki chili oraz oliwę i wyrób jednolitą masę. Uformuj dwa jednakowej wielkości burgery i usmaż je na grillu lub na grillowej patelni. Boczek upiecz na chrupko.
- Pomidora, cebulę oraz ogórki pokrój w cienkie plastry. Burgery po usmażeniu pokrój w paski a upieczony boczek pokrusz na mniejsze kawałki.
- Placki tortilla posmaruj sosem arabskim, następnie nałóż sałatę, plastry pomidora, cebulę, ogórki, pokrojone burgery, boczek oraz prażoną cebulkę.
- Całość zawiń ściśle począwszy od boków placka tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Tak przygotowane wrapy opiecz na rumiany kolor z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe rollburgery podawaj z ulubionym sosem Fanex!
Jeśli lubisz dania z tortillą i wołowiną wypróbuj także: przepis na rumianą tortillę z wołowiną z sosem salsa mexicana.
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, zamiast sosu arabskiego łagodnego użyj pikantnej wersji tego sosu arabskiego.