Przepisy
Składniki
- tortilla Tres Amigos [4 szt.],
- Salsa Mexicana Fanex [½ szkl.],
- mięso mielone wołowe [400 g],
- fasola czarna z puszki [100 g],
- kukurydza z puszki [100 g],
- cebula biała [1 szt.],
- czosnek [2 ząbki],
- koncentrat pomidorowy Tres Amigos [1 łyżka],
- kolendra świeża [1 pęczek],
- starty cheddar [100 g],
- oliwa z oliwek [3 łyżki].
Sposób przygotowania
Tortilla z wołowiną – krok po kroku:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj mięso i smaż do momentu, gdy nabierze brązowego koloru.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż chwilę razem. Wlej ½ szklanki wody, dodaj Salsę Mexicana Fanex, a następnie zmniejsz ogień i gotuj sos ok. 10 minut mieszając co chwilę.
- Po tym czasie dodaj odsączoną kukurydzę oraz fasolę i pokrojoną kolendrę, wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli uważasz za stosowne.
- Placki Tortilla opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Na dwa z nich nałóż mięso, posyp równomiernie startym serem i przykryj pozostałymi plackami.
- Tak przygotowane tortille wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez 5-7 minut. Po zapieczeniu pokrój na mniejsze części i natychmiast podawaj – najlepiej z zimną kwaśną śmietaną.
Wypróbuj także: przepis na rollburgera z sosem arabskim.
TIP
Oczywiście taką tortillę możesz przygotować w wersji wegetariańskiej – zamiast mięsa użyj dużej ilości warzyw – kolorowe papryki i np. cukinię pokrój w cienkie paski lub drobną kostką a dalej postępuj, jak w przepisie.