Wróć do Przepisów

Rumiana tortilla z wołowiną

Czas przygotowania

30

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • tortilla Tres Amigos [4 szt.],
  • Salsa Mexicana Fanex [½ szkl.],
  • mięso mielone wołowe [400 g],
  • fasola czarna z puszki [100 g],
  • kukurydza z puszki [100 g],
  • cebula biała [1 szt.],
  • czosnek [2 ząbki],
  • koncentrat pomidorowy Tres Amigos [1 łyżka],
  • kolendra świeża [1 pęczek],
  • starty cheddar [100 g],
  • oliwa z oliwek [3 łyżki].

Sposób przygotowania

Tortilla z wołowiną – krok po kroku:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj mięso i smaż do momentu, gdy nabierze brązowego koloru.
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż chwilę razem. Wlej ½ szklanki wody, dodaj Salsę Mexicana Fanex, a następnie zmniejsz ogień i gotuj sos ok. 10 minut mieszając co chwilę.
  3. Po tym czasie dodaj odsączoną kukurydzę oraz fasolę i pokrojoną kolendrę, wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli uważasz za stosowne.
  4. Placki Tortilla opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Na dwa z nich nałóż mięso, posyp równomiernie startym serem i przykryj pozostałymi plackami.
  5. Tak przygotowane tortille wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez 5-7 minut. Po zapieczeniu pokrój na mniejsze części i natychmiast podawaj – najlepiej z zimną kwaśną śmietaną.


 
Wypróbuj także: przepis na rollburgera z sosem arabskim.

TIP

Oczywiście taką tortillę możesz przygotować w wersji wegetariańskiej – zamiast mięsa użyj dużej ilości warzyw – kolorowe papryki i np. cukinię pokrój w cienkie paski lub drobną kostką a dalej postępuj, jak w przepisie.


Frytki z batatów z sosem 1000 wysp

Złociste tosty z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią

Sprawdź inne przepisy

0