Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym


Liczba porcji; 4.
Czas przygotowania: 45 min.

Lista składników:

  • polędwiczka wieprzowa [1 szt. (ok. 500-600 g)],
  • chrzan Fanex [2 łyżki],
  • bulion mięsny lub warzywny [0,5 L],
  • białe warzywa [cebula 1 szt., pietruszka 1 szt., seler 1 nieduży kawałek],
  • śmietana 18% [2 łyżki],
  • mąka [1 łyżka],
  • olej [1 łyżka + 3 łyżki],
  • natka pietruszki [½ pęczka],
  • sól, pieprz do smaku.

Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym – sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój na osiem jednakowej grubości medalionów – oprósz solą i pieprzem. Cebulę, pietruszkę oraz selera pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone warzywa. Do garnka wlej bulion i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Dodaj chrzan, sos zmiksuj na gładką konsystencję i dopraw do smaku.
  3. Medaliony oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
  4. Zarumienione kawałki mięsa przełóż do garnka z chrzanowym sosem i ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.
  5. Garnek zdejmij z ognia – w miseczce rozmieszaj śmietanę, dodaj kilka łyżek gorącego sosu chrzanowego i energicznie wymieszaj rózgą. Śmietanę wlej z powrotem do garnka i wymieszaj. Gotowe polędwiczki udekoruj listkami ziół, podawaj z ulubioną kaszą lub ziemniaczanym puree i np. brokułami.

Sos chrzanowy do polędwiczek i innych mięs

TIP! Pieczona karkówka również będzie doskonale smakować z takim sosem.

To z pewnością Cię zainteresuje: jak zrobić marynatę do mięsa wieprzowego.

Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym, czyli aksamitna pikanteria na Twoim stole

Nasz aromatyczny przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie chrzanowym zachwyci wszystkich amatorów delikatnego mięsa i aksamitnych sosów śmietanowych.

Nieco ostrzejszy aromat sosu na bazie chrzanu oraz śmietany doskonale podkreśli smak wysokiej jakości wieprzowiny i sprawi, że to danie będzie częściej gościć na twoim stole. Doskonale komponuje się z purée ziemniaczanym, ryżem oraz kaszami.

Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym - Fanex

Fanex