Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 45 min.

 

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa 1 szt. (ok. 500-600 g)

Chrzan Fanex 2 łyżki

Bulion mięsny lub warzywny 0,5 l

Białe warzywa (cebula 1 szt., pietruszka 1 szt., seler 1 nieduży kawałek)

Śmietana 18% 2 łyżki

Mąka 1 łyżka

Olej 1 łyżka + 3 łyżki

Natka pietruszki ½ pęczka

Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój na osiem jednakowej grubości medalionów – oprósz solą i pieprzem. Cebulę, pietruszkę oraz selera pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone warzywa. Do garnka wlej bulion i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Dodaj chrzan, sos zmiksuj na gładką konsystencję i dopraw do smaku.
  3. Medaliony oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
  4. Zarumienione kawałki mięsa przełóż do garnka z chrzanowym sosem i ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.
  5. Garnek zdejmij z ognia – w miseczce rozmieszaj śmietanę, dodaj kilka łyżek gorącego sosu chrzanowego i energicznie wymieszaj rózgą. Śmietanę wlej z powrotem do garnka i wymieszaj. Gotowe polędwiczki udekoruj listkami ziół, podawaj z ulubioną kaszą lub ziemniaczanym puree i np. brokułami.

 

TIP! Pieczona karkówka również będzie doskonale smakować z takim sosem.


Fanex