Przepisy
Składniki
- musztarda słoneczna Fanex [3 łyżki],
- przyprawa do mięs Fusion Spices [1 łyżka],
- majeranek Fusion Spices [1 łyżka],
- czosnek [2 ząbki],
- pieprz czarny mielony Fusion Spices [½ łyżeczki],
- świeże zioła, np. tymianek, majeranek, rozmaryn [2 gałązki],
- sól [½ łyżeczki],
- olej [3 łyżki].
Sposób przygotowania
Jak zrobić marynatę do mięsa wieprzowego – krok po kroku:
- W miseczce połącz: musztardę słoneczną Fanex, przyprawę do mięs Fusion Spices, majeranek, czarny pieprz, sól oraz olej.
- Czosnek oraz zioła posiekaj drobno i dodaj do miseczki z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko razem dokładnie.
- Przygotowane wcześniej mięso (oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem) posmaruj dokładnie z każdej strony i odstaw w chłodne miejsce na 8 godzin.
- Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i pozostaw przed pieczeniem w pokojowej temperaturze na 1 godzinę, aby ogrzało się. Zawiń ściśle w aluminiową folię formując wałek.
- Tak zamarynowane mięso (schab lub karkówkę) piecz w temp. 180°C przez ok. 60 minut na każdy przypadający kilogram mięsa. Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostaw w folii do wystudzenia lub natychmiast podawaj, krojąc je w grube plastry.
To może Ci się sposobać: przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową.
TIP
W takiej marynacie możesz przygotować również polędwiczkę wieprzową – ale pamiętaj, że czas pieczenia zdecydowanie będzie krótszy (25-27 minut dla jednej polędwiczki w temp. 180°C).