Piekielne pałki z kurczaka w sosie barbecue Sriracha

Piekielne pałki z kurczaka w sosie barbecue Sriracha - Fanex

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 45 min.

Pałki z kurczaka w sosie barbecue Sriracha – składniki:

Jak zrobić pałki z kurczaka w sosie barbecue Sriracha – przepis krok po kroku:

  1. Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie małym, ostrym nożem natnij skórę dookoła kości.
  2. Mięso skrop oliwą i posyp równomiernie przyprawą do grilla wymieszaną z ostrą mieloną papryką – odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie pałki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 35 minut.
  3. W międzyczasie w miseczce połącz: sos barbecue, Sriracha oraz miód – wymieszaj dokładnie a następnie powstały sos podziel na dwie części.
  4. Upieczone wstępnie pałki wyjmij z piekarnika i dokładnie posmaruj przygotowanym sosem (połową sosu). Następnie ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 8-10 minut w nieco wyższej temp. (190°C).
  5. W tym czasie przygotuj dip do podania: pozostałą drugą część przygotowanego wcześniej sosu połącz z majonezem, dodaj sok z limonki, posiekaną natkę oraz sól i wymieszaj. Gotowe, aromatyczne pałki z kurczaka podawaj z dipem i np. warzywnymi sticks’ami z naciowego selera.

TIP! W taki sam sposób możesz przygotować również skrzydełka z kurczaka. A może przygotować je na domowym grillu? Czemu nie, będą wyśmienite!

Zobacz także: przepis na pieczone skrzydełka w sosie sweet chili.


Fanex