Przepisy
Składniki
- ciasto francuskie [2 płaty],
- salsa mexicana Fanex [½ szkl.],
- cukinia [1 nieduża szt.],
- papryka czerwona [1 szt.],
- papryka zielona [1 szt.],
- papryczka Jalapeno marynowana [1 łyżka],
- cebula [1 szt.],
- czosnek [2 ząbki],
- kolendra świeża [1 pęczek],
- kmin rzymski mielony [1 łyżka],
- jajko [1 szt.],
- oliwa z oliwek [3 łyżki],
- ser cheddar starty [3 łyżki],
- sól do smaku.
Sposób przygotowania
Jak zrobić meksykańskie sakiewki z warzywami – krok po kroku:
- Cukinię, papryki oraz cebulę pokrój w niedużą kosteczkę, czosnek oraz Jalapeno posiekaj. Kolendrę pokrój drobno.
- Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i przesmaż czosnek. Następnie dodaj cebulę, paprykę, cukinię oraz kmin rzymski i smaż na mocnym ogniu 3-4 minuty. Po usmażeniu wystudź, dodaj starty ser, pokrojoną kolendrę i Jalapeno oraz Salsę Mexicana. Dopraw do smaku i wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, piekarnik rozgrzej do temp. 220°C. Ciasto francuskie pokrój na jednakowej wielkości kwadraty o bokach 5×5 cm. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczkę przygotowanego farszu. Brzegi ciasta zlep ze sobą formując „sakiewkę”.
- Uformowane sakiewki ułóż na blasze, posmaruj pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu zarumienienia, ok. 8-10 minut. Gotowe sakiewki podawaj z Salsą Mexicana.
Spróbuj także innego specjału kuchni tex-mex: przepis wideo na fajitas z kurczakiem.
TIP
Takie przekąski możesz przygotować również w wersji mięsnej, np. z kurczakiem – pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i przesmaż razem z pozostałymi składnikami z przepisu. Doskonale będzie się nadawać do tego przepisu mięso z rosołu – oddziel je starannie od kości, pokrój drobno i dodaj do farszu!