Przepisy
Składniki
- skrzydełka z kurczaka [16 szt.],
- sos słodkie chili Fanex [¾ szkl.],
- sos paprykowy bardzo ostry Sriracha [4 łyżki],
- przyprawa do kurczaka Fusion Spices [3 łyżki],
- imbir mielony [1 łyżeczka],
- papryka wędzona mielona [1 łyżeczka],
- olej [4 łyżki + 4 łyżki],
- sól [½ łyżeczki],
- natka pietruszki do dekoracji,
- patyki do szaszłyków [12 szt.].
Sposób przygotowania
Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sweet chili – przepis krok po kroku:
- Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem odetnij „lotki”, jednak nie wyrzucaj ich – wykorzystaj do przygotowania rosołu.
- W miseczce połącz przyprawę do kurczaka, imbir oraz wędzoną paprykę i wymieszaj. Skrzydełka skrop odrobiną oliwy i posyp przygotowaną przyprawą.
- Każde skrzydełko „wyprostuj” i nabij na drewniany patyk do szaszłyków. Następnie rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25 minut.
- W między czasie przygotuj sos: w miseczce wymieszaj sos słodkie chili, sos Sriracha oraz olej. Dopraw do smaku solą i wymieszaj.
- Upieczone skrzydełka wyjmij z piekarnika i posmaruj je przygotowanym sosem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz w temp. 190 st. jeszcze 5-7 minut. Gotowe podawaj z chrupiącą bagietką i sałatą. Pozostały sos wykorzystaj do podania.
Zobacz także: przepis na polędwiczki wieprzowe z wędzonym boczkiem.
TIP
Takie skrzydełka możesz przygotować na domowym grillu, pamiętaj jednak, aby drewniane patyki namoczyć wcześniej w wodzie – nie będą się one palić na grillu.