Wróć do Przepisów

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sweet chili

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sposób przygotowania

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sweet chili – przepis krok po kroku:

 

  1. Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem odetnij „lotki”, jednak nie wyrzucaj ich – wykorzystaj do przygotowania rosołu.
  2. W miseczce połącz przyprawę do kurczaka, imbir oraz wędzoną paprykę i wymieszaj. Skrzydełka skrop odrobiną oliwy i posyp przygotowaną przyprawą.
  3. Każde skrzydełko „wyprostuj” i nabij na drewniany patyk do szaszłyków. Następnie rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25 minut.
  4. W między czasie przygotuj sos: w miseczce wymieszaj sos słodkie chili, sos Sriracha oraz olej. Dopraw do smaku solą i wymieszaj.
  5. Upieczone skrzydełka wyjmij z piekarnika i posmaruj je przygotowanym sosem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz w temp. 190 st. jeszcze 5-7 minut. Gotowe podawaj z chrupiącą bagietką i sałatą. Pozostały sos wykorzystaj do podania.


 
Zobacz także: przepis na polędwiczki wieprzowe z wędzonym boczkiem.

TIP

Takie skrzydełka możesz przygotować na domowym grillu, pamiętaj jednak, aby drewniane patyki namoczyć wcześniej w wodzie – nie będą się one palić na grillu.


Grillowane szaszłyki z polędwiczki z warzywami i ziemniakami

Panini z nuggetsami i sosem bazyliowym

Sprawdź inne przepisy

0