Przepisy
Składniki
Bagietka 1 szt. (na ok. 20 kromek)
Pomidory 4 szt.
Sos Bazyliowy Fanex 20 łyżeczek
Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 1 łyżka
Oliwki czarne 10 szt.
Oliwki zielone 10 szt.
Cebula biała 1 mała szt.
Czosnek 2 ząbki
Papryczka chilli czerwona ½ szt.
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Sól do smaku
Listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Bagietkę pokrój na kromki o grubości ok. 1,5-2 cm i opiecz na złoty kolor na suchej rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, oliwki oraz chilli pokrój w cienkie plasterki.
- Pomidory pokrój w drobną kostkę i przełóż na kilka minut na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie przełóż je do miski, dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, papryczkę chilli, cebulę, czosnek oraz oliwki. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.
- Opieczone kromki pieczywa posmaruj Sosem Bazyliowym Fanex. Następnie na każdą kromkę nałóż porcję pomidorów i udekoruj listkami bazylii. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
TIP
Jeśli chcesz poczęstować swoich gości taką Bruschettą na domowym przyjęciu, przygotuj wszystkie składniki nieco wcześniej a gotowe pomidory nałóż na kromki pieczywa przed samym podaniem !