Przepisy
Składniki
- pałki z kurczaka [8 szt.],
- przyprawa do grilla o smaku whisky Fusion Spices [2 łyżki],
- papryka ostra mielona Fusion Spices [1 łyżeczka],
- sos barbecue Fanex [5 łyżek],
- sos paprykowy Sriracha bardzo ostry Fanex [5 łyżek],
- miód [2 łyżki],
- majonez dekoracyjny Fanex [2 łyżki],
- sok z ½ limonki,
- natka pietruszki [½ pęczka],
- oliwa [1 łyżka],
- szczypta soli do smaku.
Sposób przygotowania
Jak zrobić pałki z kurczaka w sosie barbecue Sriracha – przepis krok po kroku:
- Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie małym, ostrym nożem natnij skórę dookoła kości.
- Mięso skrop oliwą i posyp równomiernie przyprawą do grilla wymieszaną z ostrą mieloną papryką – odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie pałki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 35 minut.
- W międzyczasie w miseczce połącz: sos barbecue, Sriracha oraz miód – wymieszaj dokładnie a następnie powstały sos podziel na dwie części.
- Upieczone wstępnie pałki wyjmij z piekarnika i dokładnie posmaruj przygotowanym sosem (połową sosu). Następnie ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 8-10 minut w nieco wyższej temp. (190°C).
- W tym czasie przygotuj dip do podania: pozostałą drugą część przygotowanego wcześniej sosu połącz z majonezem, dodaj sok z limonki, posiekaną natkę oraz sól i wymieszaj. Gotowe, aromatyczne pałki z kurczaka podawaj z dipem i np. warzywnymi sticks’ami z naciowego selera.
Zobacz także: przepis na pieczone skrzydełka w sosie sweet chili.
TIP
W taki sam sposób możesz przygotować również skrzydełka z kurczaka. A może przygotować je na domowym grillu? Czemu nie, będą wyśmienite!