Pieczony pstrąg z koperkiem i cytryną

Pieczony pstrąg z koperkiem i cytryną - Fanex

Liczba porcji: 2.
Czas przygotowania: 25 min.
Trudność: łatwe.

Pieczony pstrąg z koperkiem – składniki:

  • świeży pstrąg [2 szt.],
  • przyprawa do ryb Fusion Spices [2 łyżki],
  • koperek świeży [1 pęczek],
  • cytryna [1 szt.],
  • oliwa z oliwek [2 łyżki],
  • pergamin [2 arkusze].

Pieczony pstrąg z koperkiem i cytryną – przepis krok po kroku:

1. Ryby oskrob a następnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
2. Osuszone ryby posyp przyprawą do ryb Fusion Spices, skrop oliwą i natrzyj je zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
3. Do środka ryby włóż po pół pęczka koperku oraz po 2-3 plasterki cytryny. Ryby zawiń z pergamin i wstaw do nagrzanego do 180-190oC piekarnika – piecz przez 10-12 minut.
4. Upieczone ryby wyjmij z piekarnika, wyłóż na półmisek i skrop sokiem z cytryny przed samym podaniem. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i chrupiącą sałatą.

TIP! Taką rybę możesz przygotować również na domowym grillu.

Odkryj także: przepis wideo na łososia z grilla z warzywami z nutą mango i kokosa.


Fanex