Wróć do Przepisów

Pieczony pstrąg z koperkiem i cytryną

Czas przygotowania

25 min

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • świeży pstrąg [2 szt.],
  • przyprawa do ryb Fusion Spices [2 łyżki],
  • koperek świeży [1 pęczek],
  • cytryna [1 szt.],
  • oliwa z oliwek [2 łyżki],
  • pergamin [2 arkusze].

Sposób przygotowania

Pieczony pstrąg z koperkiem i cytryną – przepis krok po kroku:

 

  1. Ryby oskrob a następnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
  2. Osuszone ryby posyp przyprawą do ryb Fusion Spices, skrop oliwą i natrzyj je zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
  3. Do środka ryby włóż po pół pęczka koperku oraz po 2-3 plasterki cytryny. Ryby zawiń z pergamin i wstaw do nagrzanego do 180-190oC piekarnika – piecz przez 10-12 minut.
  4. Upieczone ryby wyjmij z piekarnika, wyłóż na półmisek i skrop sokiem z cytryny przed samym podaniem. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i chrupiącą sałatą.

Odkryj także: przepis wideo na łososia z grilla z warzywami z nutą mango i kokosa.

TIP

Choć nie każdy jest zwolennikiem świeżej kolendry, to ta kanapka z pewnością doskonale skomponuje się z tym często niedocenianym ziołem. Drobno pokrojoną kolendrę dodaj na sam koniec do mięsno-warzywnego farszu i wymieszaj a jej smak z pewnością Ciebie do siebie przekona!


Tatar z łososia wędzonego z kaparami

Podwójny burger wołowy z marynowaną cebulą i ostrym majonezem

Sprawdź inne przepisy

0