Przepisy
Składniki
Polędwiczka wieprzowa 1 szt. ok. 500-600 g
Przyprawa do mięs Fusion Spices 1 łyżka
Musztarda Sarepska Fanex 1 łyżeczka
Olej 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Mięso umyj i osusz na papierowym ręczniku, następnie cienkim, ostrym nożem oczyść mięso z błon.
- W miseczce połącz Przyprawę do mięs Fusion Spices, olej oraz Musztardę Sarepską Fanex i wymieszaj.
- Przygotowana marynatę nanieś na mięso i dokładnie rozprowadź. Mięso przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 minut – oczywiście czas pieczenia zależny jest od grubości mięsa i wydłużyć się może o 2-3 minuty. Pamiętaj jednak, aby polędwiczki nie piec dłużej, gdyż mięso się wysuszy i nie będzie już soczyste…
Tak upieczone mięso pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki i podawaj np. z grzybowym sosem lub po upieczeniu pozostaw w całości do wystudzenia, następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry i podawaj jako wędlinę – z wyrazistym chrzanem Fanex i ćwikłą !
TIP
Aby urozmaicić danie, zamarynowaną polędwiczkę owiń w cienkie plastry wędzonego boczku i zawiń ściśle w aluminiowa folię. Czas pieczenia bez zmian .