Przepisy
Składniki
- ziemniaki średniej wielkości [4 szt.],
- przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżka],
- plastry wędzonego boczku [12 szt.],
- oliwa z oliwek [3 łyżki],
- natka pietruszki [3 gałązki],
- sos czosnkowy z jogurtem Fanex do podania.
Sposób przygotowania
Pieczone wedgesy z boczkiem i sosem czosnkowym – przepis krok po kroku:
- Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i osusz ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj przyprawę do kurczaka z oliwą i posiekaną natką pietruszki.
- Osuszone ziemniaki pokrój w cząstki (każdy ziemniak na sześć cząstek), przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.
- Plastry boczku przekrój na pół a następnie każdy kawałek ziemniaka owiń boczkiem, układaj je na blasze wyłożonej pergaminem.
- Tak przygotowane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180oC i piecz ok. 20-25 minut. Gotowe wedges’y podawaj z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym z jogurtem Fanex!
Odkryj także: przepis na grillowane Big Wrapy z New Yorker’ami.
TIP
W identyczny sposób możesz przygotować również popularne bataty.