Przepisy
Składniki
- śmietana kremówka 36% [500 ml],
- jagodowe kulki żelowe Fan&JOY Fanex [6 łyżeczek],
- żółtka [6 szt.],
- laska wanilii [1 szt.],
- cukier biały [4 łyżki],
- cukier brązowy [4 łyżeczki],
- listki mięty lub melisy do dekoracji.
Sposób przygotowania
Creme Brulee z kawiorem owocowym – przepis krok po kroku:
- Piekarnik nagrzej do temp. 100°C. laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem wyskrob ziarenka wanilii. Te przełóż do rondelka ze śmietanką, zagotuj a następnie przestudź.
- Żółtka połącz w misce z białym cukrem i energicznie wymieszaj rózgą do momentu rozpuszczenia cukru.
- Wystudzoną śmietanę połącz z żółtkami, wymieszaj a następnie rozlej do naczynek ustawionych na blasze do pieczenia.
- Blachę z deserami wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 45-60 minut – w zależności od wielkości naczynek.
- Po upieczeniu desery wystudź, wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdą porcję posyp odrobiną brązowego cukru i opal palnikiem tak, aby cukier skarmelizował się. Na każdą porcję nałóż po łyżeczce jagodowego kawioru, udekoruj listkami mięty lub melisy i podawaj.
Zobacz także: przepis na mus z gorzkiej czekolady z wiśniami.