Przepisy
Składniki
- mleko [1 szkl.],
- woda [1 szkl.],
- mąka [1½ szkl.],
- jajka [2 szt.],
- olej [30 ml],
- cukier [3-4 łyżki],
- cynamon [2 szczypty],
- szczypta soli,
- sos czekoladowy Fanex [4-6 łyżek, do podania],
- dżem z owoców leśnych lub inny ulubiony [150 g],
- olej do smażenia,
- liście świeżej mięty lub melisy do dekoracji.
Sposób przygotowania
Jak przygotować naleśniki z sosem czekoladowym – krok po kroku:
- Przygotuj ciasto na naleśniki: w kielichu miksera umieść wszystkie składniki ciasta – wodę, mleko, jajka, cukier, sól, olej oraz cynamon i dokładnie zmiksuj na jednolite ciasto, które finalnie powinno mieć konsystencję śmietany.
- Na patelni rozgrzej oliwę, zbierz jej nadmiar papierowym ręcznikiem i smaż cienkie naleśniki na rumiany kolor. Za każdym razem patelnię przetrzyj papierem lekko zwilżonym oliwą.
- Usmażone naleśniki posmaruj dżemem lub marmoladą i złóż w kopertę zaczynając od boków.
- Zwinięte naleśniki odsmaż na rozgrzanym maśle, będą rumiane i chrupiące. Podawaj z czekoladowym sosem i listkami mięty.
Odkryj także: przepis na chałkę po francusku z cynamonem i wiśniami.
TIP
Do naleśnikowego ciasta możesz dodać łyżkę stołową kakao, a naleśniki przybiorą zupełnie inną postać – naleśniki czekoladowe!