Przepisy
Składniki
- chałka [1 szt.],
- wiśnie w żelu Fanex [6-8 łyżek],
- mleko [½ szkl.],
- jajka [2 szt.],
- cukier [2 łyżeczki],
- cynamon [2 szczypty],
- masło do smażenia,
- świeża mięta lub melisa do dekoracji.
Sposób przygotowania
Chałka smażona na patelni – krok po kroku:
- W miseczce roztrzep jajka, dodaj mleko, cukier oraz cynamon i wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej masło.
- Chałkę pokrój w dwucentymetrowej grubości kromki, następnie maczaj w przygotowanym mleku i kładź na patelni. Smaż na średnim ogniu, z obu stron do momentu zrumienienia.
- Rumiane grzanki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełóż na talerz, na każdą kromkę nałóż łyżeczkę wiśni i udekoruj listkami świeżej mięty. Przepyszne i szybkie śniadanie dla całej rodziny gotowe w 15 minut!
Odkryj także: przepis na mus z gorzkiej czekolady z wiśniami oraz zobacz, jak upiec sernik na kruchym spodzie z polewą malinową.
TIP
Do chałki smażonej, zamiast wiśni możesz użyć, np. owocowej polewy lub domowego dżemu.