Przepisy
Składniki
- gorzka czekolada [100 g],
- wiśnie w żelu Fanex [4 łyżeczki],
- jajka [3 szt.],
- masło [50 g],
- cukier [2 łyżki],
- migdały w płatkach [1 łyżka],
- świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania
Mus z gorzkiej czekolady z wiśniami – krok po kroku:
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do niedużej miski. Dodaj masło i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj.
- Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na puszysta masę. Białka natomiast ubij oddzielnie na sztywna pianę.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj ubite żółtka i wymieszaj dokładnie.
- Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie połącz z czekoladową masą. Mus wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyszprycuj do naczynek.
- Migdały upal na suchej, czystej patelni na złoty kolor. Gotowy mus czekoladowy posyp migdałami i udekoruj listkami świeżej mięty. Podawaj z wiśniami, mniaaam…
Odkryj także: przepis na fondant czekoladowy z malinami.
TIP
Jeśli nie masz cukierniczego worka do szprycowania, mus możesz od razu po przygotowaniu nałożyć do naczynek.