Wróć do Przepisów

Fondant czekoladowy z malinami

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

10

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sos malinowy Fanex 10 łyżek

Czekoladowe dropsy do zapiekania 10 łyżeczek

Gorzka czekolada 250 g

Mąka 5 łyżek

Jajka 5 szt.

Masło 250 g

Cukier biały 8 łyżek

Świeże maliny 10 szt.

Kakao 1 łyżka

Listki świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Kokilki posmaruj masłem i oprósz odrobiną kakao. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść wraz z masłem w misce umieszczonej na parze, następnie zdejmij i lekko przestudź.
  2. Żółtka oddziel od białek i ubij mikserem wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy wlej rozpuszczoną gorzką czekoladę z masłem oraz przesianą przez sito mąkę i wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Powstałą masę przełóż do worka cukierniczego lub dzbanka „miarki” – dzięki temu będzie łatwo dozować się do naczynek, gdyż ciasto będzie miało dość płynną konsystencję.
  4. Przygotowane naczynka napełnij do 1/3 ich wysokości, następnie do każdej porcji włóż jedną malinę i uzupełnij resztą masy. Wierzch fondantów posyp czekoladowymi dropsami.
  5. Naczynka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10-12 minut – środek deserów powinien być płynny i w tym cała magia tego deseru. Po wyjęciu z piekarnika każdą porcję polej malinowym sosem Fanex, udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj, oczywiście na ciepło !

TIP

Aby urozmaicić taki deser, możesz dodać do środka szczyptę mielonej papryki chilli – słodycz czekolady i ostrość chilli bardzo się lubią ! A do środka możesz włożyć również mrożone maliny…


Burger cielęcy z koktajlowym sosem Carolina

Kebab z kurczaka z ostrym sosem i warzywami

Sprawdź inne przepisy

0