Przepisy
Składniki
Sos malinowy Fanex 10 łyżek
Czekoladowe dropsy do zapiekania 10 łyżeczek
Gorzka czekolada 250 g
Mąka 5 łyżek
Jajka 5 szt.
Masło 250 g
Cukier biały 8 łyżek
Świeże maliny 10 szt.
Kakao 1 łyżka
Listki świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Kokilki posmaruj masłem i oprósz odrobiną kakao. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść wraz z masłem w misce umieszczonej na parze, następnie zdejmij i lekko przestudź.
- Żółtka oddziel od białek i ubij mikserem wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy wlej rozpuszczoną gorzką czekoladę z masłem oraz przesianą przez sito mąkę i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Powstałą masę przełóż do worka cukierniczego lub dzbanka „miarki” – dzięki temu będzie łatwo dozować się do naczynek, gdyż ciasto będzie miało dość płynną konsystencję.
- Przygotowane naczynka napełnij do 1/3 ich wysokości, następnie do każdej porcji włóż jedną malinę i uzupełnij resztą masy. Wierzch fondantów posyp czekoladowymi dropsami.
- Naczynka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10-12 minut – środek deserów powinien być płynny i w tym cała magia tego deseru. Po wyjęciu z piekarnika każdą porcję polej malinowym sosem Fanex, udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj, oczywiście na ciepło !
TIP
Aby urozmaicić taki deser, możesz dodać do środka szczyptę mielonej papryki chilli – słodycz czekolady i ostrość chilli bardzo się lubią ! A do środka możesz włożyć również mrożone maliny…