Przepisy
Składniki
- Ciecierzyca suszona 400 g
- Przyprawa do mięs Fusion Spices 1 łyżka stołowa
- Ulubione bułki do burgerów 4-6 szt.
- Vega Majo Fanex 8 łyżek
- Kmin rzymski 1 łyżeczka
- Kolendra suszona 1 łyżeczka
- Cebula biała 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Czerwona cebula 0,5 kg
- Ocet balsamiczny z Modeny 100 ml
- Cukier 100 g
- Awokado 1 szt.
- Chilli ¼ szt.
- Sezam 5 łyżek
- Czarnuszka 1 łyżka
- Świeża kolendra 1 pęczek
- Ulubione dodatki: pomidor, pomidory suszone, sałata, ogórek konserwowy
- Oliwa 4 łyżki
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę zalej zimna wodą i odstaw do napęcznienia na noc. Po tym czasie odsącz. Przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z białą cebulą i czosnkiem, dodaj kmin rzymski, suszoną kolendrę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw Przyprawą do mięs Fusion Spices i wymieszaj na jednolita masę.
2. Z przygotowanej masy uformuj burgery o podobnej średnicy jak bułki, obtocz je w sezamie i usmaż na złoty kolor na oliwie.
3. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku, następnie dodaj cukier i wlej ocet balsamiczny (uważaj – aromat parującego octu będzie mocny…). Duś na wolnym ogniu do momentu, gdy ocet odparuje a całość nabierze konsystencji konfitury.
4. Awokado obierz i rozdrobnij widelcem. W misce połącz awokado, Vega Majo Fanex, posiekane chilli oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Bułki przekrój na połówki, opiecz a następnie posmaruj przygotowanym majonezem z awokado. Na dolne części bułek nałóż sałatę oraz plastry pomidora i ogórka, następnie burgery z ciecierzycy. Na burgery nałóż konfiturę z cebuli oraz suszone pomidory, przykryj pozostałymi bułkami, zepnij wykałaczką i podawaj.
TIP
Doskonałym dodatkiem do takich burgerów będą domowe frytki z batata lub tradycyjne ziemniaczane frytki. Same burgery z ciecierzycy możesz usmażyć na patelni, ale jeśli dbasz o figurę – rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku !