Wróć do Przepisów

Wegański

Wegańskie burgery z ciecierzycy a la Falafel z konfiturą z czerwonej cebuli

Czas przygotowania

60 min. + moczenie ciecierzycy 12h

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • Ciecierzyca suszona 400 g
  • Przyprawa do mięs Fusion Spices 1 łyżka stołowa
  • Ulubione bułki do burgerów 4-6 szt.
  • Vega Majo Fanex 8 łyżek
  • Kmin rzymski 1 łyżeczka
  • Kolendra suszona 1 łyżeczka
  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Czerwona cebula 0,5 kg
  • Ocet balsamiczny z Modeny 100 ml
  • Cukier 100 g
  • Awokado 1 szt.
  • Chilli ¼ szt.
  • Sezam 5 łyżek
  • Czarnuszka 1 łyżka
  • Świeża kolendra 1 pęczek
  • Ulubione dodatki: pomidor, pomidory suszone, sałata, ogórek konserwowy
  • Oliwa 4 łyżki

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę zalej zimna wodą i odstaw do napęcznienia na noc. Po tym czasie odsącz. Przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z białą cebulą i czosnkiem, dodaj kmin rzymski, suszoną kolendrę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw Przyprawą do mięs Fusion Spices i wymieszaj na jednolita masę.

2. Z przygotowanej masy uformuj burgery o podobnej średnicy jak bułki, obtocz je w sezamie i usmaż na złoty kolor na oliwie.

3. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku, następnie dodaj cukier i wlej ocet balsamiczny (uważaj – aromat parującego octu będzie mocny…). Duś na wolnym ogniu do momentu, gdy ocet odparuje a całość nabierze konsystencji konfitury.

4. Awokado obierz i rozdrobnij widelcem. W misce połącz awokado, Vega Majo Fanex, posiekane chilli oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj i dopraw do smaku.

5. Bułki przekrój na połówki, opiecz a następnie posmaruj przygotowanym majonezem z awokado. Na dolne części bułek nałóż sałatę oraz plastry pomidora i ogórka, następnie burgery z ciecierzycy. Na burgery nałóż konfiturę z cebuli oraz suszone pomidory, przykryj pozostałymi bułkami, zepnij wykałaczką i podawaj.

TIP

Doskonałym dodatkiem do takich burgerów będą domowe frytki z batata lub tradycyjne ziemniaczane frytki. Same burgery z ciecierzycy możesz usmażyć na patelni, ale jeśli dbasz o figurę – rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku !


Mus z gorzkiej czekolady z wiśniami

Tatar z łososia wędzonego z kaparami

Sprawdź inne przepisy

0