Przepisy
Składniki
Śledzie a la Matjas w oleju 6 filetów
Majonez Dekoracyjny Fanex 6-7 łyżek
Buraki marynowane 200 g
Jajka przepiórcze 12 szt.
Cebula biała 1 szt.
Pieprz czarny mielony Fusion Spices szczypta
Liście czerwonego szczawiu do dekoracji
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz, następnie pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka, odsączone buraki pokrój w kostkę lub jeśli używasz mini buraczków, przekrój je po prostu na połówki.
- Śledzie odsącz z oleju, przełóż na papierowy ręcznik i osusz. Pokrój następnie na nieduże kawałki pod lekkim skosem.
- W misce połącz majonez i ok. 4-5 łyżek zalewy z buraków. Dobrze wymieszaj rózgą, aby nie było grudek a sos był jednolity. Dopraw do smaku czarnym pieprzem.
- Do przygotowanego majonezu dodaj wszystkie składniki a więc: kawałki śledzia, buraczki, cebulę oraz jajka (tych odłóż kilka do dekoracji) i delikatnie wymieszaj.
- Gotowa sałatkę przełóż do salaterki udekoruj pozostałymi jajkami oraz liśćmi czerwonego szczawiu i gotowe ! Efekt świąteczny murowany !
TIP
TIP! Aby urozmaicić sałatkę, możesz dodać do niej kawałki jabłka.