Makaron ryżowy z kurczakiem i ostrym sosem

Makaron ryżowy z kurczakiem i ostrym sosem | Fanex

Liczba porcji: 3-4.
Czas przygotowania: 25 min.

Makaron ryżowy z kurczakiem – składniki:

  • makaron ryżowy (wstążki) [1 op.],
  • pierś z kurczaka [1 szt.],
  • sos do kebaba Fanex [200 ml],
  • cukinia [1 szt.],
  • cebula czerwona [1 szt.],
  • olej sezamowy [3 łyżki],
  • sos rybny [3 łyżki],
  • sos sojowy [3 łyżki],
  • imbir świeży [1 mały kawałek],
  • czosnek [2 ząbki],
  • sezam [1 łyżka],
  • szczypior [1 pęczek]
  • limonka [1 szt.]
  • bulion drobiowy lub warzywny [150 ml],
  • mąka ziemniaczana [1 łyżeczka],
  • woda [4 łyżki].

Makaron ryżowy z kurczakiem i ostrym sosem – krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj we wrzącej wodzie, następnie odcedź i skrop olejem sezamowym. Cebulę pokrój w piórka a cukinię w półplastry. Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  2. Przygotuj marynatę do kurczaka: w miseczce połącz łyżkę oleju sezamowego, łyżkę sosu rybnego oraz łyżkę sosu sojowego, dodaj posiekany drobno czosnek i starty na drobnej tarce imbir. Mięso pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z przygotowana marynatą.
  3. W garnku rozgrzej pozostały olej sezamowy i przesmaż plastry zamarynowanego mięsa, następnie dodaj cebulę oraz cukinię i smaż chwilę razem. Do garnka wlej bulion oraz sos do kebaba Fanex i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody a następnie wlej do garnka i dokładnie wymieszaj – sos lekko zagęści się.
  4. Do garnka włóż ugotowany makaron, całość wymieszaj i dopraw do smaku pozostałym sosem rybnym, sojowym oraz sokiem wyciśniętym z limonki.
  5. Gotowy makaron od razu wyłóż do miseczek i posyp uprażonym sezamem oraz drobno pokrojonym szczypiorem.

TIP! Taki makaron można jak najbardziej przygotować w wersji wegetariańskiej lub w zupełnie innej odsłonie – np. z krewetkami.

To z pewnością Cię zainteresuje: przepis makaron ryżowy z warzywami i sosem słodko-ostrym.


Fanex