Wróć do Przepisów

Makaron ryżowy z warzywami i sosem słodko ostrym

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Makaron ryżowy 200 g

Sos Słodkie Chili Fanex ¾ szkl.

Mieszanka warzywna chińska 250-300 g

Mini kukurydza marynowana 8 szt.

Czosnek 1 ząbek

Imbir świeży 1 mały kawałek

Papryka chilli ½ szt.

Sos sojowy 3 łyżki

Sos rybny 2 łyżki

Sezam biały 1 łyżka

Świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Olej sezamowy 3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, następnie odcedź. W miseczce połącz Sos Słodkie Chili Fanex, sos sojowy oraz sos rybny i wymieszaj. Paprykę chili pokrój na drobne plasterki.
  2. Warzywną mieszankę chińską odcedź. Czosnek oraz imbir posiekaj drobno, sezam upraż na rozgrzanej suchej patelni a kolby mini kukurydzy przekrój wzdłuż na połówki.
  3. W woku lub na szerokiej patelni rozgrzej olej, przesmaż czosnek oraz imbir. Dodaj warzywa, kukurydzę, pokrojone chili a następnie ryżowy makaron i wymieszaj, całość zalej przygotowanym sosem i zagotuj – zdejmij z ognia.
  4. Gotowy makaron wyłóż na talerze, posyp uprażonym sezamem i udekoruj listkami kolendry.

TIP

Jeśli brakuje Tobie w tym daniu mięsnego dodatku, pierś z kurczaka sprawdzi się jak najbardziej – mięso pokrój w cienkie paski a następnie zamarynuj w oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego, czosnku i imbiru. Zamarynowane mięso przesmaż wraz z pozostałymi składnikami i połącz z makaronem.


Chrupiący croissant z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Chrupiące krokieciki ziemniaczane z suszonymi pomidorami i rukolą

Sprawdź inne przepisy

0