Przepisy
Składniki
Makaron ryżowy 200 g
Sos Słodkie Chili Fanex ¾ szkl.
Mieszanka warzywna chińska 250-300 g
Mini kukurydza marynowana 8 szt.
Czosnek 1 ząbek
Imbir świeży 1 mały kawałek
Papryka chilli ½ szt.
Sos sojowy 3 łyżki
Sos rybny 2 łyżki
Sezam biały 1 łyżka
Świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Olej sezamowy 3 łyżki
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, następnie odcedź. W miseczce połącz Sos Słodkie Chili Fanex, sos sojowy oraz sos rybny i wymieszaj. Paprykę chili pokrój na drobne plasterki.
- Warzywną mieszankę chińską odcedź. Czosnek oraz imbir posiekaj drobno, sezam upraż na rozgrzanej suchej patelni a kolby mini kukurydzy przekrój wzdłuż na połówki.
- W woku lub na szerokiej patelni rozgrzej olej, przesmaż czosnek oraz imbir. Dodaj warzywa, kukurydzę, pokrojone chili a następnie ryżowy makaron i wymieszaj, całość zalej przygotowanym sosem i zagotuj – zdejmij z ognia.
- Gotowy makaron wyłóż na talerze, posyp uprażonym sezamem i udekoruj listkami kolendry.
TIP
Jeśli brakuje Tobie w tym daniu mięsnego dodatku, pierś z kurczaka sprawdzi się jak najbardziej – mięso pokrój w cienkie paski a następnie zamarynuj w oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego, czosnku i imbiru. Zamarynowane mięso przesmaż wraz z pozostałymi składnikami i połącz z makaronem.