Wróć do Przepisów

Łosoś wędzony z czarnym pieprzem

Czas przygotowania

240

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sposób przygotowania

Przepis na wędzonego łososia – krok po kroku:

 

  1. Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj olejem i posyp równomierne marynatą z solą i pieprzem z obu stron – rybę odstaw na 2-3 godziny.
  2. Wędzarnię nagrzej do 40-50°C. Zamarynowaną rybę ułóż na ruszcie – możesz wędzić ją również na pergaminie, osuszaj ją w tej temp. przez jedną godzinę.
  3. Po tym czasie temperaturę zwiększ do 80°C i pozostaw na ok. dwie godziny. W międzyczasie rybę przewróć na drugą stronę. Gotową rybę podawaj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Zobacz także: przepis na grillowanego łososia w marynacie mango z kokosem.

TIP

Tak przygotowanego łososia wędzonego możesz wykorzystać do przygotowania sałatki lub np. makaronu z kremowym sosem i łososiem. Pychota!

Jeśli nie masz domowej wędzarni, taką rybę możesz przygotować również w piekarniku – będzie równie smaczna.


Tort czekoladowy z wiśniami

Panna Cotta z galaretką malinową i kawiorem owocowym

Sprawdź inne przepisy

0