Łosoś wędzony z czarnym pieprzem

Łosoś wędzony z czarnym pieprzem - Fanex

Liczba porcji: 4-6.
Czas przygotowania: 2 + 2-3 godz. (marynowanie).

Przepis na wędzonego łososia – oto czego będziesz potrzebować:

Jak zrobić wędzonego łososia – sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj olejem i posyp równomierne Marynatą z solą i pieprzem z obu stron – rybę odstaw na 2-3 godziny.
  2. Wędzarnię nagrzej do 40-50°C. Zamarynowaną rybę ułóż na ruszcie – możesz wędzić ją również na pergaminie, osuszaj ją w tej temp. przez jedną godzinę.
  3. Po tym czasie temperaturę zwiększ do 80°C i pozostaw na ok. dwie godziny. W międzyczasie rybę przewróć na drugą stronę. Gotową rybę podawaj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

TIP! Tak przygotowanego łososia wędzonego możesz wykorzystać do przygotowania sałatki lub np. makaronu z kremowym sosem i łososiem. Pychota!

Jeśli nie masz domowej wędzarni, taką rybę możesz przygotować również w piekarniku – będzie równie smaczna.

Zobacz także: przepis na grillowanego łososia w marynacie mango z kokosem.


Fanex