Łosoś wędzony z czarnym pieprzem

Ilość porcji 4-6

Czas przygotowania 2 godz.+ 2-3 godz.

 

Składniki:

Łosoś (filet bez skóry) 1 kg

Marynata maślana z solą i pieprzem Fusion Spices 2 płaskie łyżki

Olej 1 łyżka

Cytryna 1 szt.

 

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj olejem i posyp równomierne Marynatą z solą i pieprzem z obu stron – rybę odstaw na 2-3 godziny.
  2. Wędzarnię nagrzej do 40-50 st. Zamarynowaną rybę ułóż na ruszcie – możesz wędzić ją również na pergaminie, osuszaj ją w tej temp. przez jedną godzinę.
  3. Po ty czasie temperaturę zwiększ do 80 st. C i pozostaw na ok. dwie godziny. W międzyczasie rybę przewróć na drugą stronę. Gotową rybę podawaj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

 

TIP! Tak przygotowanego łososia możesz wykorzystać do przygotowania sałatki lub np. makaronu z kremowym sosem i łososiem. Pychota!

Jeśli nie masz domowej wędzarni, taką rybę możesz przygotować również w piekarniku – będzie równie smaczna.


Fanex