Kanapka z pieczonym boczkiem BBQ

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 45 min.

 

Składniki:

Boczek wieprzowy surowy bez żeber, bez skóry ok. 800 g

Sos Barbecue Fanex ½ szkl.

Sos Czosnkowy z jogurtem Fanex 8 łyżek

Bułki do burgerów 4 szt.

Przyprawa do Grilla o smaku whisky Fusion Spices 4 płaskie łyżki

Kmin rzymski mielony 2 łyżki

Papryka wędzona mielona 1 łyżka

Curry w proszku 1 łyżka

Miód 3 łyżki

Jalapeno w zalewie 2 łyżki

Cheddar 4 plastry

Sałata lodowa ¼ małej główki

 

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz wszystkie przyprawy: Przyprawę do Grilla o smaku whisky, kmin rzymski, wędzoną paprykę oraz curry i wymieszaj. Mięso oczyść z ewentualnych chrząstek, opłucz i osusz na papierowym ręczniku, następnie pokrój w kostkę 2×2 cm.
  2. Pokrojone mięso wymieszaj dokładnie z przyprawami, następnie przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C na 15 minut. Sos Barbecue Fanex połącz z miodem – mięso wyjmij z piekarnika, polej przygotowanym sosem, wymieszaj i ponownie wstaw do nagrzanego (tym razem 200 st. C) piekarnika na 5 minut.
  3. Bułki do burgerów przekrój na połówki i opiecz na grillu lub na grillowej patelni. Sos czosnkowy Fanex wymieszaj z posiekaną papryczką Jalapeno i posmaruj nim opieczone bułki.
  4. Na spody bułek nałóż pokrojoną w paski sałatę a następnie zapieczone mięso. Na każdą porcję nałóż plaster mięsa i na chwilę wstaw do piekarnika, aby ser rozpuścił się. Jeśli lubisz świeżą kolendrę, posyp jej listkami kanapki i przykryj pozostałymi bułkami. Kanapki ściśnij lekko dłonią, zepnij wykałaczkami i podawaj.

 

TIP! Zamiast boczku możesz użyć innego mięsa, np. karkówki lub delikatnej wołowiny.


Fanex