
Ilość porcji 4
Czas przygotowania 45 min.
Składniki:
Boczek wieprzowy surowy bez żeber, bez skóry ok. 800 g
Sos Barbecue Fanex ½ szkl.
Sos Czosnkowy z jogurtem Fanex 8 łyżek
Bułki do burgerów 4 szt.
Przyprawa do Grilla o smaku whisky Fusion Spices 4 płaskie łyżki
Kmin rzymski mielony 2 łyżki
Papryka wędzona mielona 1 łyżka
Curry w proszku 1 łyżka
Miód 3 łyżki
Jalapeno w zalewie 2 łyżki
Cheddar 4 plastry
Sałata lodowa ¼ małej główki
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz wszystkie przyprawy: Przyprawę do Grilla o smaku whisky, kmin rzymski, wędzoną paprykę oraz curry i wymieszaj. Mięso oczyść z ewentualnych chrząstek, opłucz i osusz na papierowym ręczniku, następnie pokrój w kostkę 2×2 cm.
- Pokrojone mięso wymieszaj dokładnie z przyprawami, następnie przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C na 15 minut. Sos Barbecue Fanex połącz z miodem – mięso wyjmij z piekarnika, polej przygotowanym sosem, wymieszaj i ponownie wstaw do nagrzanego (tym razem 200 st. C) piekarnika na 5 minut.
- Bułki do burgerów przekrój na połówki i opiecz na grillu lub na grillowej patelni. Sos czosnkowy Fanex wymieszaj z posiekaną papryczką Jalapeno i posmaruj nim opieczone bułki.
- Na spody bułek nałóż pokrojoną w paski sałatę a następnie zapieczone mięso. Na każdą porcję nałóż plaster mięsa i na chwilę wstaw do piekarnika, aby ser rozpuścił się. Jeśli lubisz świeżą kolendrę, posyp jej listkami kanapki i przykryj pozostałymi bułkami. Kanapki ściśnij lekko dłonią, zepnij wykałaczkami i podawaj.
TIP! Zamiast boczku możesz użyć innego mięsa, np. karkówki lub delikatnej wołowiny.