Kanapka z grillowaną karkówką i sosem musztardowym

Ilość porcji 2

Czas przygotowania 20 min.

 

Składniki:

Karkówka wieprzowa 2 steki

Przyprawa do mięs 2 łyżeczki

Ulubiona bułka, np. wieloziarnista 2 szt.

Majonez dekoracyjny Fanex 4 łyżki

Musztarda francuska Fanex 1 łyżka

Musztarda a la Dijon Fanex 1 łyżeczka

Sos Barbecue Fanex 3 łyżki

Natka pietruszki ½ p.

Pieprz czarny młotkowany 1 łyżeczka

Sól do smaku

Rukola 2 garstki

Cebula czerwona 1 mała szt.

Pieczarki 6 szt.

Szalotka 2 szt.

Olej 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, oba rodzaje musztardy, posiekaną natkę, sól oraz pieprz młotkowany i wymieszaj. Bułki przekrój na połówki i posmaruj przygotowanym sosem. Rukolę wymieszaj z czerwoną cebulą pokrojoną w cienkie piórka a następnie nałóż na dolne połówki pieczywa.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki a szalotki w piórka – przesmaż razem na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Steki osusz papierowym ręcznikiem, następnie oprósz przyprawą do mięs i usmaż na rozgrzanym grillu lub na patelni. Po usmażeniu mięso przykryj folią aluminiową na 3-5 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie mięso pokrój w paski, przełóż do miseczki i wymieszaj z sosem BBQ.
  4. Przygotowane mięso nałóż na bułki z rukolą a następnie nałóż usmażone pieczarki. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij je lekko dłonią i podawaj.

 

TIP Zamiast karkówki wieprzowej możesz użyć do takich kanapek innego rodzaju mięsa, np. polędwicy wołowej lub piersi z kurczaka.


Fanex