Przepisy
Składniki
Liście świeżego szpinaku 4 garstki
Dressing Vinaigrette Fanex 7 łyżek
Musztarda sarepska Fanex 1 łyżka
Musztarda francuska Fanex 1 łyżeczka
Ocet balsamiczny 1 łyżka
Miód 1 łyżeczka
Czosnek 1 mały ząbek
Ser pleśniowy typu blue 50 g
Pomidorki koktajlowe 10-12 szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Buraki marynowane 10-12 plasterków
Pieczywo tostowe 2 kromki
Sposób przygotowania
- Przygotuj sos do sałatki: w niedużym słoiczku połącz Dressing Vinaigrette Fanex, musztardę sarepską, posiekany drobno czosnek oraz ocet balsamiczny i miód – słoiczek zakręć szczelnie i kilkakrotnie mocno potrząśnij, aby składniki sosu dokładnie się połączyły. Jeśli uważasz za potrzebę, sos możesz doprawić odrobiną czarnego pieprzu.
- Kromki pieczywa okrój ze skóry a następnie pokrój w małe kwadraciki 0,5×0,5 cm i opiecz na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor.
- W salaterce lub na talerzach ułóż umyte i osuszone liście szpinaku oraz pozostałe składniki: połówki koktajlowych pomidorków, cebulę pokrojoną w cienkie pół plastry, plasterki buraka oraz pokruszony ser – sałatkę polej przygotowanym sosem balsamicznym, posyp chrupiącymi grzankami, udekoruj francuską musztardą oraz liśćmi czerwonego szczawiu i podawaj.
TIP
Grillowana pierś z kurczaka będzie bardzo dobrze komponującym się dodatkiem mięsnym do takiej sałatki.