Przepisy
Składniki
- karkówka wieprzowa [2 steki],
- rukola [2 garstki],
- cebula czerwona [1 szt.],
- pieczarki [6 szt.],
- natka pietruszki [½ pęczka],
- ulubiona bułka [2 szt.],
- pieprz czarny młotkowany
- szalotka [2 szt.],
- musztarda Dijon Fanex
- olej [2 łyżki],
- przyprawa do mięs [2 łyżeczki],
- musztarda francuska [1 łyżka],
- majonez dekoracyjny Fanex [4 łyżki],
- sos barbecue Fanex,
- sól.
Sposób przygotowania
Kanapka z grillowaną karkówką i sosem musztardowym – przepis krok po kroku:
- Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, oba rodzaje musztardy, posiekaną natkę, sól oraz pieprz młotkowany i wymieszaj. Bułki przekrój na połówki i posmaruj przygotowanym sosem. Rukolę wymieszaj z czerwoną cebulą pokrojoną w cienkie piórka a następnie nałóż na dolne połówki pieczywa.
- Pieczarki pokrój w plasterki a szalotki w piórka – przesmaż razem na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Steki osusz papierowym ręcznikiem, następnie oprósz przyprawą do mięs i usmaż na rozgrzanym grillu lub na patelni. Po usmażeniu mięso przykryj folią aluminiową na 3-5 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie mięso pokrój w paski, przełóż do miseczki i wymieszaj z sosem BBQ.
- Przygotowane mięso nałóż na bułki z rukolą a następnie nałóż usmażone pieczarki. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij je lekko dłonią i podawaj.
To z pewnością Cię zainteresuje: kanapka z grillowanym kurczakiem i sosem bekonowym.
TIP
Zamiast karkówki wieprzowej możesz użyć do takich kanapek innego rodzaju mięsa, np. polędwicy wołowej lub piersi z kurczaka.