Przepisy
Składniki
- chleb pełnoziarnisty [3 kromki],
- sos majonezowy VegaMajo Fanex [3 łyżki],
- sos paprykowy Sriracha bardzo ostry Fanex [1 łyżka],
- rukola [2 garstki],
- cukinia [8 plastrów],
- cebula czerwona [3-4 plastry],
- pomidory suszone pokrojone w paski [2 łyżki],
- oliwa z oliwek [1 łyżka],
- sól do smaku.
Sposób przygotowania
- Kromki pieczywa opiecz z obu stron na grillu lub na grillowej patelni. Następnie zgrilluj plastry cukinii i cebuli, skrop oliwą i dopraw do smaku.
- W miseczce połącz majonez Vege Fanex oraz paprykowy sos Sriracha i dokładnie wymieszaj. Przygotowanym sosem posmaruj wszystkie trzy kromki pieczywa z jednej strony.
- Na dwóch kromkach rozłóż rukolę oraz grillowane warzywa i pokrojone pomidory. Złóż kanapkę kładąc obie kromki z dodatkami jedna na drugą i przykryj ostatnią „pustą” kromką.
- Kanapkę dociśnij lekko dłonią, zepnij grubymi koktajlowymi patykami a następnie przekrój na dwie jednakowe części. Pełna smaku, lekko pikantna kanapka gotowa!
Zobacz również: kanapka wege z grillowanymi warzywami.
TIP
Jeśli nie lubisz ostrych smaków, zamiast sosu Sriracha możesz dodać do majonezu taką samą ilość ketchupu Premium nr VII!