Kalafior w cieście tempura i słodkim chili

Kalafior w tempurze i słodkim chili - Fanex

Ilość porcji: 4-6.
Czas przygotowania: 25 min.

Oto lista niezbędnych składników:

***

Ciasto:

  • mąka pszenna [1 szkl.],
  • mąka ziemniaczana [½ szkl.],
  • woda mineralna gazowana [1 szkl.],
  • sól [½ łyżeczki].

***

  • kapusta Pak Choy [do podania],
  • szczypior [1 pęczek],
  • czarnuszka [1 łyżeczka],
  • olej do smażenia [0,5 l].

Kalafior w tempurze i słodkim chili – krok po kroku:

  1. W misce połącz oba rodzaje mąki, dodaj gazowaną wodę oraz sól. Całość wymieszaj energicznie rózgą, aby uzyskać jednolite ciasto.
  2. W niedużym garnku rozgrzej olej. Kalafiora podziel ostrym nożem na małe różyczki.
  3. Kawałki kalafiora zanurz w przygotowanym cieście, a następnie wkładaj je ostrożnie do gorącego tłuszczu – smaż ok 3-5 minut. Usmażone kalafiory wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. W rondelku podgrzej sos słodkie chili, dodaj masło i wymieszaj – nie gotuj.
  5. Usmażone kawałki kalafiora zanurz w przygotowanym sosie, a następnie natychmiast podawaj z usmażoną kapustą Pak Choy i ryżem.

TIP! Zamiast kalafiora możesz również użyć również różyczek brokuła!

Sprawdź również: przepis na chrupiące kotlety jajeczne z sosem czosnkowym.


Fanex