Wróć do Przepisów

Chrupiące kotlety jajeczne z sosem czosnkowym

Czas przygotowania

45

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Jajka 10 szt.

Sos Czosnkowy Fanex 8-10 łyżek

Chleb tostowy 2 kromki (pszenny lub pełnoziarnisty)

Cebula biała 1 szt.

Natka pietruszki 1 pęczek

Szczypior 1 pęczek

Pestki słonecznika 2 łyżki

Bułka tarta 5 łyżek

Olej do smażenia 100 ml

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Osiem jajek ugotuj na twardo, następnie wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pieczywo tostowe okrój ze skóry i pokrój w niedużą kostkę (0,5×0,5 cm). Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni, natkę posiekaj drobno a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Przygotuj sos: w miseczce połącz Sos Czosnkowy Fanex, dodaj pokrojony szczypior oraz 1 łyżeczkę uprażonych pestek słonecznika i wymieszaj.
  3. W misce połącz: starte jajka, pokrojone pieczywo, uprażone pestki, cebulę, natkę pietruszki oraz pozostałe dwa surowe jajka. Wszystko razem szybko i delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Z przygotowanej masy jajecznej formuj nieduże kotleciki (aby masa nie kleiła się do rąk, zwilżaj je wodą) a następnie obtaczaj w tartej bułce.
  5. Tak przygotowane kotlety smaż na lekko rozgrzanym tłuszczu i smaż po kilka minut z obu stron, do momentu gdy zarumienią się. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Rumiane i chrupiące kotlety podawaj z sosem czosnkowym.

TIP

Aby urozmaicić takie kotlety, możesz dodać do jajecznej masy również drobno pokrojone suszone pomidory ! A może odrobina posiekanej papryczki chilli ? To z pewnością nada tym kotletom oryginalności !


Letnia sałatka z bobem i truskawkami

Bruschetta z pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym

Sprawdź inne przepisy

0