Przepisy
Składniki
Jajka 10 szt.
Sos Czosnkowy Fanex 8-10 łyżek
Chleb tostowy 2 kromki (pszenny lub pełnoziarnisty)
Cebula biała 1 szt.
Natka pietruszki 1 pęczek
Szczypior 1 pęczek
Pestki słonecznika 2 łyżki
Bułka tarta 5 łyżek
Olej do smażenia 100 ml
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Osiem jajek ugotuj na twardo, następnie wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pieczywo tostowe okrój ze skóry i pokrój w niedużą kostkę (0,5×0,5 cm). Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni, natkę posiekaj drobno a cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Przygotuj sos: w miseczce połącz Sos Czosnkowy Fanex, dodaj pokrojony szczypior oraz 1 łyżeczkę uprażonych pestek słonecznika i wymieszaj.
- W misce połącz: starte jajka, pokrojone pieczywo, uprażone pestki, cebulę, natkę pietruszki oraz pozostałe dwa surowe jajka. Wszystko razem szybko i delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z przygotowanej masy jajecznej formuj nieduże kotleciki (aby masa nie kleiła się do rąk, zwilżaj je wodą) a następnie obtaczaj w tartej bułce.
- Tak przygotowane kotlety smaż na lekko rozgrzanym tłuszczu i smaż po kilka minut z obu stron, do momentu gdy zarumienią się. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Rumiane i chrupiące kotlety podawaj z sosem czosnkowym.
TIP
Aby urozmaicić takie kotlety, możesz dodać do jajecznej masy również drobno pokrojone suszone pomidory ! A może odrobina posiekanej papryczki chilli ? To z pewnością nada tym kotletom oryginalności !