Przepisy
Składniki
- kalafior [1 szt.],
- sos słodkie chili Fanex [1 szkl.],
- masło 2 łyżki.
Ciasto:
- mąka pszenna [1 szkl.],
- mąka ziemniaczana [½ szkl.],
- woda mineralna gazowana [1 szkl.],
- sól [½ łyżeczki].
***
- kapusta Pak Choy [do podania],
- szczypior [1 pęczek],
- czarnuszka [1 łyżeczka],
- olej do smażenia [0,5 l].
Sposób przygotowania
Kalafior w tempurze i słodkim chili – krok po kroku:
- W misce połącz oba rodzaje mąki, dodaj gazowaną wodę oraz sól. Całość wymieszaj energicznie rózgą, aby uzyskać jednolite ciasto.
- W niedużym garnku rozgrzej olej. Kalafiora podziel ostrym nożem na małe różyczki.
- Kawałki kalafiora zanurz w przygotowanym cieście, a następnie wkładaj je ostrożnie do gorącego tłuszczu – smaż ok 3-5 minut. Usmażone kalafiory wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- W rondelku podgrzej sos słodkie chili, dodaj masło i wymieszaj – nie gotuj.
- Usmażone kawałki kalafiora zanurz w przygotowanym sosie, a następnie natychmiast podawaj z usmażoną kapustą Pak Choy i ryżem.
Sprawdź również: przepis na chrupiące kotlety jajeczne z sosem czosnkowym.
TIP
Zamiast kalafiora możesz również użyć również różyczek brokuła!