Wróć do Przepisów

Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

Czas przygotowania

150

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • kaczka [1 szt., ok. 1,5-2 kg],
  • przyprawa do kurczaka Fusion Spices [2 łyżki],
  • majeranek Fusion Spices [4 łyżki],
  • żurawina Fanex [4-6 łyżek],
  • jabłka [3 szt.],
  • cebula biała [1 szt.],
  • olej [3 łyżki].

Sposób przygotowania

  1. Kaczkę umyj wewnątrz i na zewnątrz, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Jabłka (wraz ze skórką) oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W miseczce połącz przyprawę do kurczaka Fusion Spices, 2 łyżki majeranku oraz olej i wymieszaj. W dużej misce wymieszaj jabłka, cebulę oraz pozostały majeranek.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200oC. Kaczkę natrzyj wewnątrz i na zewnątrz przygotowaną marynatą a środek napełnij jabłkami z cebulą i majerankiem. Aby farsz nie wydostał się na zewnątrz – mięso zepnij wykałaczkami lub zszyj dratwą.
  4. Kaczkę przełóż do brytfanki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 15-20 minut piecz kaczkę na złoty kolor, następnie temperaturę zmniejsz do 180oC, wlej do brytfanki kilka łyżek wody lub bulionu i piecz przez 2 godziny. Przez ten czas co kilkanaście minut polewaj kaczkę powstałym sosem. Jeśli kaczka będzie się zbyt rumienić, przykryj naczynie.
  5. Upieczoną kaczkę podziel na części i podawaj z czerwoną kapusta z rodzynkami, ziemniakami oraz żurawiną Fanex.

Odkryj również: przepis na grillowaną pierś z kurczaka z serem pleśniowym i żurawiną.

TIP

Kaczkę po upieczeniu możesz wystudzić, wyluzować z kości i dopiero wtedy podzielić na porcje. Rozłóż porcje mięsa w żaroodpornym naczyniu i w takiej postaci odpiecz w piekarniku nagrzanym do 180oC – 15 minut i obiad gotowy.


Włoska kanapka z grillowanym kurczakiem i sosem bazyliowym

Kanapka wegańska grillowana

Sprawdź inne przepisy

0