Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

Ilość porcji 4-6

Czas przygotowania 2h30min.

 

Składniki:

Kaczka 1 szt. (ok. 1,5-2 kg)

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 2 łyżki

Majeranek Fusion Spices 4 łyżki

Żurawina Fanex 4-6 łyżek

Jabłka 3 szt.

Cebula biała 1 szt.

Olej 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj wewnątrz i na zewnątrz, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Jabłka (wraz ze skórką) oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W miseczce połącz przyprawę do kurczaka Fusion Spices, 2 łyżki majeranku oraz olej i wymieszaj. W dużej misce wymieszaj jabłka, cebulę oraz pozostały majeranek.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Kaczkę natrzyj wewnątrz i na zewnątrz przygotowaną marynatą a środek napełnij jabłkami z cebulą i majerankiem. Aby farsz nie wydostał się na zewnątrz – mięso zepnij wykałaczkami lub zszyj dratwą.
  4. Kaczkę przełóż do brytfanki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 15-20 minut piecz kaczkę na złoty kolor, następnie temperaturę zmniejsz do 180 st. C, wlej do brytfanki kilka łyżek wody lub bulionu i piecz przez 2 godziny. Przez ten czas co kilkanaście minut polewaj kaczkę powstałym sosem. Jeśli kaczka będzie się zbyt rumienić, przykryj naczynie.
  5. Upieczoną kaczkę podziel na części i podawaj z czerwoną kapusta z rodzynkami, ziemniakami oraz przepyszną żurawiną Fanex ! Wesołych Świąt i smacznego !

 

TIP! Kaczkę po upieczeniu możesz wystudzić, wyluzować z kości i dopiero wtedy podzielić na porcje. Rozłóż porcje mięsa w żaroodpornym naczyniu i w takiej postaci odpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. – 15 minut i obiad gotowy!


Fanex