Przepisy
Składniki
- piersi z kurczaka [4 szt., nieduże],
- przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżeczka],
- olej [3 łyżki],
- żurawina Fanex [4 łyżki, do podania],
- ser pleśniowy niebieski [4 plastry],
- świeża bazylia kilka listków.
Sposób przygotowania
Grillowana pierś z kurczaka z serem pleśniowym i żurawiną – krok po kroku:
- Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie cienkim i ostrym nożem natnij piersi z boku w taki sposób, aby powstały w niej kieszonki.
- W miseczce połącz olej oraz przyprawę do kurczaka i wymieszaj. Powstałą marynatą posmaruj dokładnie piersi – zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
- W powstałe kieszonki wsuń po plastrze pleśniowego sera oraz 2-3 listki bazylii. Piersi zepnij wykałaczkami, aby ser nie wydostał się na zewnątrz podczas smażenia.
- Tak przygotowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż z obu stron po 8-10 minut z każdej strony – czas grillowania zależy od grubości mięsa.
- Gotowe piersi zdejmij z grilla, przekrój w poprzek, ułóż na półmisku i udekoruj listkami ziół.
Grillowaną pierś z kurczaka z serem pleśniowym podawaj z żurawiną i pieczonymi ziemniakami z ziołami i solą morską.
TIP
W taki sam sposób możesz przygotować inny rodzaj mięsa, np. grubsze sznycle z piersi indyka.