Wróć do Przepisów

Grillowane szaszłyki z polędwiczki z warzywami i ziemniakami

Czas przygotowania

45

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sposób przygotowania

Grillowane szaszłyki z polędwiczki z warzywami i ziemniakami – krok po kroku:

 

  1. Ziemniaczki skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka Fusion Spices. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmij z piekarnika i owiń w plastry boczku.
  2. Mięso oczyść z błon a następnie pokrój w dużą kostkę. Papryki również pokrój w dużą kostkę, a szalotkę na ćwiartki.
  3. Przygotuj marynatę do mięsa: w miseczce wymieszaj przyprawę do mięs, musztardę, olej oraz posiekany czosnek. Kawałki mięsa zamarynuj i odstaw na 2-3 godziny.
  4. Po tym czasie nabijaj naprzemian wszystkie składniki na patyki: mięso, warzywa oraz ziemniaki w boczku. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu ok. 20-25 minut obracając co chwilę i uważając, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z francuską musztardą.


 
Zobacz także: przepis na grillowanego łososia w marynacie mango z kokosem.

TIP

Zamiast polędwiczki wieprzowej możesz użyć innego mięsa, np. uda z kurczaka bez kości – jest to bardzo smaczne i soczyste mięso.


Meksykańskie sakiewki z warzywami

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sweet chili

Sprawdź inne przepisy

0