Przepisy
Składniki
- polędwiczka wieprzowa – 500 g [1 szt.],
- przyprawa do mięs Fusion Spices [2 łyżki],
- przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżeczka],
- musztarda słoneczna Fanex [2 łyżki],
- czosnek [2 ząbki],
- olej [3 łyżki],
- papryka czerwona [1 szt.],
- papryka zielona [1 szt.],
- szalotka [4 szt.],
- małe ziemniaczki [8 szt.],
- boczek wędzony w plastrach [8 szt.],
- patyki do szaszłyków [4 szt.].
Sposób przygotowania
Grillowane szaszłyki z polędwiczki z warzywami i ziemniakami – krok po kroku:
- Ziemniaczki skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka Fusion Spices. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmij z piekarnika i owiń w plastry boczku.
- Mięso oczyść z błon a następnie pokrój w dużą kostkę. Papryki również pokrój w dużą kostkę, a szalotkę na ćwiartki.
- Przygotuj marynatę do mięsa: w miseczce wymieszaj przyprawę do mięs, musztardę, olej oraz posiekany czosnek. Kawałki mięsa zamarynuj i odstaw na 2-3 godziny.
- Po tym czasie nabijaj naprzemian wszystkie składniki na patyki: mięso, warzywa oraz ziemniaki w boczku. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu ok. 20-25 minut obracając co chwilę i uważając, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z francuską musztardą.
Zobacz także: przepis na grillowanego łososia w marynacie mango z kokosem.
TIP
Zamiast polędwiczki wieprzowej możesz użyć innego mięsa, np. uda z kurczaka bez kości – jest to bardzo smaczne i soczyste mięso.