Wróć do Przepisów

Francuska zupa cebulowa z grzankami

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sposób przygotowania

Jak zrobić zupę cebulową z grzankami – przepis krok po kroku:

 

  1. Cebule pokrój w piórka, w garnku rozgrzej oliwę i dodaj masło. Wsyp pokrojoną cebulę i smaż do momentu aż się skarmelizuje mieszając co chwilę.
  2. Do garnka wlej białe wino, wsyp suszony tymianek i gotuj do momentu, gdy wino prawie całkowicie odparuje.
  3. Następnie do garnka wlej warzywny bulion i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 25 minut.
  4. W tym czasie bagietkę pokrój na małe kromki i posyp startym serem wymieszanym z listkami świeżego tymianku. Rozłóż je na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika na 3-4 minuty (zapiekaj do momentu zrumienienia sera).
  5. Na koniec do zupy dodaj rosół Fusion Spices i dopraw do smaku pieprzem oraz odrobiną soli, jeśli uważasz to za konieczne. Gotową zupę udekoruj gałązką świeżego tymianku, podawaj z chrupiącymi grzankami z serem…

Sprawdź także: przepis na włoską zupę krem z pomidorów.

TIP

Oryginalnie, powinno zanurzyć się takową grzankę w bulionówce z zupą, posypać startym serem Gruyere i zapiec chwilę w mocno nagrzanym piekarniku… Palce lizać!


Rumiana chałka po francusku z cynamonem i wiśniami

Warzywne kulki w tempurze z dipem z awokado, chili i kolendrą

Sprawdź inne przepisy

0