Przepisy
Składniki
- cebula biała [4 szt.] (duże),
- rosół smak wołowy Fusion Spices [2 łyżki stołowe],
- bulion warzywny [1,2 l],
- wino białe wytrawne [200 ml],
- tymianek suszony [1 łyżka],
- masło [1 łyżka]
- oliwa z oliwek [2 łyżki]
- pieprz czarny mielony Fusion Spices [2 szczypty],
- bagietka [1 szt.],
- ser Gruyere [50 g],
- świeży tymianek do dekoracji.
Sposób przygotowania
Jak zrobić zupę cebulową z grzankami – przepis krok po kroku:
- Cebule pokrój w piórka, w garnku rozgrzej oliwę i dodaj masło. Wsyp pokrojoną cebulę i smaż do momentu aż się skarmelizuje mieszając co chwilę.
- Do garnka wlej białe wino, wsyp suszony tymianek i gotuj do momentu, gdy wino prawie całkowicie odparuje.
- Następnie do garnka wlej warzywny bulion i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 25 minut.
- W tym czasie bagietkę pokrój na małe kromki i posyp startym serem wymieszanym z listkami świeżego tymianku. Rozłóż je na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika na 3-4 minuty (zapiekaj do momentu zrumienienia sera).
- Na koniec do zupy dodaj rosół Fusion Spices i dopraw do smaku pieprzem oraz odrobiną soli, jeśli uważasz to za konieczne. Gotową zupę udekoruj gałązką świeżego tymianku, podawaj z chrupiącymi grzankami z serem…
Sprawdź także: przepis na włoską zupę krem z pomidorów.
TIP
Oryginalnie, powinno zanurzyć się takową grzankę w bulionówce z zupą, posypać startym serem Gruyere i zapiec chwilę w mocno nagrzanym piekarniku… Palce lizać!