Przepisy
Składniki
Pieczywo tostowe 3 kromki
Majonez sałatkowy Fanex 3 łyżki
Grillowana pierś z kurczak 1 szt. (przepis Grillowana pierś z kurczaka)
Awokado 1 szt.
Chilli suszone w płatkach szczypta
Świeża kolendra 1 pęczek
Limonka ½ szt.
Boczek wędzony 3 plastry
Pomidor 1 szt.
Sałata ozdobna lub lodowa 2-3 liście
Jajka 1 szt.
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Kromki pieczywa opiecz w tosterze. Plastry boczku upiecz w piekarniku lub usmaż na chrupko na patelni. Awokado obierz ze skóry, wyjmij pestkę i podziel na dwie części. Pomidora, jedną połówkę awokado oraz pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry.
- Majonez przełóż do miseczki, dodaj pozostałą połówkę awokado i rozgnieć widelcem. Dodaj chilli, otartą skórkę z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj.
- Każdą kromkę pieczywa posmaruj majonezem, na każdą z nich nałóż liść sałaty. Jajko usmaż na patelni przewracając na stronę żółtka po 2 minutach.
- Na pierwszą kromkę pieczywa połóż plastry pomidora oraz awokado, na drugą plastry kurczaka, boczku oraz usmażone jajko.
- Złóż kanapkę układając piętrowo kromki pieczywa. Kanapkę przykryj ostatnią kromką i lekko ściśnij dłonią. Każdy róg kanapki zepnij wykałaczką a następnie przekrój ją po przekątnej na cztery jednakowe trójkąty. Kanapki gotowe!
TIP
Zamiast kurczaka możesz użyć mięsa z piersi indyka. Kanapkę podawaj z frytkami i obowiązkowo z Ketchupem Premium VII…