Chrupiące paluszki z cukinii z sosem tysiąca wysp


Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 25 min.

Paluszki z cukinii – lista składników:

Chrupiące paluszki z cukinii z sosem tysiąca wysp – krok po kroku:

  1. Cukinie przekrój wzdłuż na ćwiartki a następnie wytnij ostrym nożem gniazda. Cukinie pokrój w słupki o długości ok. 10-12 cm.
  2. W naczyniu wymieszaj mąkę z przyprawą do kurczaka, jajko roztrzep w osobnym naczyniu.
  3. Kawałki cukinii panieruj kolejno: w mące, jajku i bułce Panko – tą dociśnij mocno dłonią.
  4. Tak przygotowane paluszki wkładaj ostrożnie do rozgrzanego oleju smaż na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij na papierowy ręczni, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podawaj natychmiast – oczywiście z sosem tysiąc wysp od Fanex!

TIP! Jeśli jesteś zwolennikiem kuchni FIT, paluszki możesz przygotować w piekarniku – opanierowane paluszki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw na 8-10 min. do nagrzanego do 200oC piekarnika.

Zobacz także: przepis na kolorowe placki z kaszy bulgur z sosem czosnkowym.

Chrupiące paluszki z cukinii z sosem tysiąca wysp - Fanex

Fanex