Wróć do Przepisów

Kolorowe placki z kaszy bulgur z sosem czosnkowym

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • kasza bulgur [100 g],
  • sos czosnkowy Fanex z jogurtem [do podania],
  • cebula prażona Tres Amigos [3 łyżki],
  • pomidory suszone w oleju [5 szt.],
  • cebula biała [½ szt.],
  • papryka czerwona [1 szt.],
  • papryka zielona [1 szt.],
  • mąka pszenna [3 łyżki],
  • bułka tarta [3 łyżki],
  • jajka [2 szt.],
  • czosnek [2 ząbki],
  • natka pietruszki [1 pęczek],
  • sól, pieprz czarny do smaku,
  • olej do smażenia [ok. 80-100 ml].

Sposób przygotowania

  1. Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź. Papryki, cebulę oraz suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, czosnek i natkę posiekaj.
  2. W dużej misce połącz: przygotowane w pierwszym punkcie składniki, jajka, prażoną cebulę, mąkę i tartą bułkę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej patelnię z olejem. Dłonie zwilż wodą i formuj nieduże placuszki z przygotowanej masy. Następnie placuszki kładź na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe placki podawaj z czosnkowym sosem Fanex.

Placki z kaszy bulgur – zdrowe i dietetyczne danie rodem z Azji

Kasza bulgur wytwarzana z ziaren pszenicy to potrawa znana od tysięcy lat na terenie Azji i ceniona za zdrowotne właściwości. Odpowiednio przygotowane ziarna pszenicy są bogate w składniki odżywcze, takie jak:

  • potas – ważny dla poprawnej pracy układu krwionośnego i zdrowia mięśnia sercowego;
  • magnez – chroniący organizm przed zatorami tętniczymi oraz odpowiedzialnego za prawidłowe wchłanianie wapnia;
  • błonnik – wpływający korzystnie na uczucie sytości oraz regulującego przemianę materii, a także sodu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz cynk, fosfor, wapń, żelazo oraz antyoksydanty.

Placki z kaszy bulgur zachowują pełnię właściwości odżywczych i zapewniają zdrowy oraz sycący posiłek pełen smaku.

Zobacz również: przepis na placki z kaszy jęczmiennej z sosem czosnkowym.

TIP

Jeśli preferujesz kuchnię fit, uformowane placuszki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 200oC piekarnika i piecz ok. 10-12 min.

 


Chrupiące krokieciki ziemniaczane z suszonymi pomidorami i rukolą

Herbata rozgrzewająca z miodem i kawiorem owocowym

Sprawdź inne przepisy

0