Przepisy
Składniki
- kasza bulgur [100 g],
- sos czosnkowy Fanex z jogurtem [do podania],
- cebula prażona Tres Amigos [3 łyżki],
- pomidory suszone w oleju [5 szt.],
- cebula biała [½ szt.],
- papryka czerwona [1 szt.],
- papryka zielona [1 szt.],
- mąka pszenna [3 łyżki],
- bułka tarta [3 łyżki],
- jajka [2 szt.],
- czosnek [2 ząbki],
- natka pietruszki [1 pęczek],
- sól, pieprz czarny do smaku,
- olej do smażenia [ok. 80-100 ml].
Sposób przygotowania
- Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź. Papryki, cebulę oraz suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, czosnek i natkę posiekaj.
- W dużej misce połącz: przygotowane w pierwszym punkcie składniki, jajka, prażoną cebulę, mąkę i tartą bułkę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Rozgrzej patelnię z olejem. Dłonie zwilż wodą i formuj nieduże placuszki z przygotowanej masy. Następnie placuszki kładź na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe placki podawaj z czosnkowym sosem Fanex.
Placki z kaszy bulgur – zdrowe i dietetyczne danie rodem z Azji
Kasza bulgur wytwarzana z ziaren pszenicy to potrawa znana od tysięcy lat na terenie Azji i ceniona za zdrowotne właściwości. Odpowiednio przygotowane ziarna pszenicy są bogate w składniki odżywcze, takie jak:
- potas – ważny dla poprawnej pracy układu krwionośnego i zdrowia mięśnia sercowego;
- magnez – chroniący organizm przed zatorami tętniczymi oraz odpowiedzialnego za prawidłowe wchłanianie wapnia;
- błonnik – wpływający korzystnie na uczucie sytości oraz regulującego przemianę materii, a także sodu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz cynk, fosfor, wapń, żelazo oraz antyoksydanty.
Placki z kaszy bulgur zachowują pełnię właściwości odżywczych i zapewniają zdrowy oraz sycący posiłek pełen smaku.
Zobacz również: przepis na placki z kaszy jęczmiennej z sosem czosnkowym.
TIP
Jeśli preferujesz kuchnię fit, uformowane placuszki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 200oC piekarnika i piecz ok. 10-12 min.