Wróć do Przepisów

Rumiane rożki z tortilli z sosem Meksykańskim

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Tortilla pszenna 30 cm 6 szt.

Sos Meksykański Fanex do podania

Kurczak z rosołu 100 g

Cukinia ½ szt.

Pomidor 1 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Czosnek 2 ząbki

Ser, np. Cheddar 50 g

Sól, pieprz do smaku

Oliwa 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Mięso z kurczaka, cukinię, cebulę oraz pomidora pokrój w małą kostkę, czosnek posiekaj a ser zetrzyj na tarce.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek a następnie dodaj pozostałe składniki – mięso oraz warzywa. Smaż 2-3 minuty, dopraw do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz nieco przestygnie dodaj starty ser i wymieszaj.
  3. Placki tortilla przekrój na połówki. Na każdy kawałek placka nałóż porcję farszu a następnie składaj w trójkąty. Złożone rożki kładź na lekko rozgrzanej, suchej patelni i opiekaj po 3-5 minut z każdej strony – gotowe rożki podawaj z Sosem Meksykańskim Fanex !

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do farszu posiekaną papryczkę jalapeno !


Śniadaniowa tortilla z jajkiem i warzywami

Chrupiące paluszki z cukinii z sosem tysiąca wysp

Sprawdź inne przepisy

0