Przepisy
Składniki
- cukinia [2 szt.],
- mąka pszenna [1 łyżka],
- przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżka],
- bułka tarta Panko [5-6 łyżek],
- 1 jajko,
- olej do smażenia [0,3 L],
- sos tysiąc wysp Fanex do podania.
Sposób przygotowania
Chrupiące paluszki z cukinii z sosem tysiąca wysp – krok po kroku:
- Cukinie przekrój wzdłuż na ćwiartki a następnie wytnij ostrym nożem gniazda. Cukinie pokrój w słupki o długości ok. 10-12 cm.
- W naczyniu wymieszaj mąkę z przyprawą do kurczaka, jajko roztrzep w osobnym naczyniu.
- Kawałki cukinii panieruj kolejno: w mące, jajku i bułce Panko – tą dociśnij mocno dłonią.
- Tak przygotowane paluszki wkładaj ostrożnie do rozgrzanego oleju smaż na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij na papierowy ręczni, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podawaj natychmiast – oczywiście z sosem tysiąc wysp od Fanex!
Zobacz także: przepis na kolorowe placki z kaszy bulgur z sosem czosnkowym.
TIP
Jeśli jesteś zwolennikiem kuchni FIT, paluszki możesz przygotować w piekarniku – opanierowane paluszki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw na 8-10 min. do nagrzanego do 200oC piekarnika.