Chicken burger z sałatką z cykorii i ogórka

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 25  min.

 

Składniki:

Piersi z kurczaka 4 (nieduże) szt.

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 2 łyżki

Bułki do burgerów 4 szt.

Majonez sałatkowy Fanex 6 łyżek

Sos Andaluzyjski Fanex 4 łyżki

Mozzarella 4 plastry

Cykoria czerwona 2 szt.

Ogórek zielony 1/2 szt.

Sól, pieprz do smaku

Oliwa z oliwek 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Piersi umyj i osusz. Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą i zamarynuj mięso. Następnie smaż na rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony – w zależności od grubości piersi. Bułki również opiecz na grillu.
  2. Cykorie pokrój w paski; ogórka przekrój wzdłuż na cztery części, wytnij nasiona a następnie miąższ pokrój w cienkie paski.
  3. W misce połącz cykorię i ogórka, dodaj majonez sałatkowy oraz przyprawy i wymieszaj. Sałatkę nałóż dolne połówki bułek. Górne połówki posmaruj Sosem Andaluzyjskim.
  4. Na chwilę przed końcem smażenia na każdą z piersi nałóż plaster sera i pozwól, aby te rozpuściły się.
  5. Mięso połóż na bułki z sałatką, przykryj pozostałymi bułkami i podawaj – najlepiej z frytkami i ketchupem Fanex VII…

 

TIP! Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. z indyka.