Marynata maślana z solą i pieprzem Fusion Spices 2 płaskie łyżki
Imbir świeży 1 mały kawałek
Goździki 4 szt.
Cynamon mielony 2 szczypty
Pieprz czarny mielony szczypta
Cukier 1 łyżka
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Sok z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem natnij skórę w kratkę. W miseczce połącz: Marynatę maślaną, skórkę otartą z pomarańczy, cynamon, utarte w moździerzu goździki, posiekany imbir oraz cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszaj a następnie natrzyj marynatą osuszone mięso – odstaw na 2 godziny.
W międzyczasie jabłko obierz i pokrój w kostkę 1×1 cm. W rondelku zagotuj syrop klonowy, wsyp pokrojone jabłko, wlej sok z pomarańczy i gotuj 1 minutę. Następnie dodaj Żurawinę Fanex, wymieszaj i wystudź.
Zamarynowane piersi z kaczki oczyść z grubsza z nadmiaru marynaty a następnie połóż na zimnej, suchej patelni skórą do dołu bez dodatku tłuszczu – wytapiający się tłuszcz w zupełności wystarczy do usmażenia mięsa – smaż ok. 4 minut a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty. Obsmażone piersi wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 10-12 minut, w zależności od grubości mięsa. Po tym czasie piersi wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Wystudzone piersi pokrój w plastry i rozłóż dekoracyjnie na półmisku. Żurawinę z jabłkiem wyłóż również na półmisek, udekoruj listkami ziół i podawaj.
TIP! Tak przygotowane piersi z kaczki możesz również podać na ciepło – po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw na 3-4 minuty, aby „odpoczęło”. Pokrój w plastry i gotowe ! Przygotowana żurawina będzie również idealnym dodatkiem do kaczki na ciepło.