Przepisy
Składniki
Bób 150 g
Jarmuż 2-3 garstki
Dressing Vinaigrette 6-8 łyżek
Truskawki 10 szt.
Pestki słonecznika 2 łyżki
Boczek wędzony 50 g
Ser feta lub inny sałatkowy 50 g
Ulubione kiełki, np. brokuła słonecznika
Czarnuszka ½ łyżeczki
Liście świeżej bazylii kilka szt.
Sposób przygotowania
- Bób ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie wystudź i obierz z łupin. Boczek pokrój w paseczki lub kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni na chrupko – po usmażeniu boczek wyłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Ser pokrój w niedużą kostkę lub pokrusz, jarmuż porwij na małe kawałki a pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni. Truskawki pokrój na ćwiartki.
- Wszystkie przygotowane składniki ułóż w salaterce lub na półmisku, następnie polej Dressingiem Vinaigrette Fanex. Wierzch sałatki posyp czarnuszką i udekoruj listkami świeżej bazylii. Sałatkę podawaj z chrupiącą ziołową bagietką.
TIP
Identyczną sałatkę możesz przygotować z grillowanym kurczakiem – to mięso będzie idealnie komponować się z pozostałymi składnikami tego dania !