Złociste krokiety z kapustą i grzybami

Ilość porcji 8-10

Czas przygotowania 25 min. (+ czas gotowania kapusty)

 

Składniki:

Kapusta kiszona 600 g

Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 2 łyżki

Bulion mięsny lub warzywny ok. 300 ml

Boczek wędzony w kawałku 100 g

Grzyby leśne suszone 5-7 szt.

Cebula biała 1 szt.

Majeranek suszony 1 łyżka

Liść laurowy 2 szt.

Ziele angielskie 5 szt.

Sól, pieprz czarny do smaku

Ciasto na naleśniki:

Jajka 2 szt.

Mleko 1 szkl.

Woda niepełna 1 szkl.

Mąka pszenna 1 pełna szklanka

Olej 2-3 łyżki

Szczypta soli

Do panierowania:

Bułka tarta 6-8 łyżek

Jajko 1 szt.

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przepłucz zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna – następnie odsącz i pokrój nieco drobniej. Grzyby zalej w miseczce wrzącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij z wywaru i pokrój w cienkie paski – grzybowy wywar pozostaw. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku przesmaż pokrojony boczek (pozwól, aby tłuszcz wytopił się), następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz grzyby – smaż chwilę razem. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz koncentrat pomidorowy Tres Amigos – wszystko razem smaż 2-3 minuty.
  3. Do garnka dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj z pozostałymi składnikami i smaż chwilę. Następnie wlej grzybowy wywar oraz bulion i wymieszaj, całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy kapusta będzie miękka a płyn odparuje. Kapustę mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Gdy będzie gotowa, dopraw do smaku i wystudź.
  4. W międzyczasie przygotuj ciasto naleśnikowe: w kielichu blendera umieść wszystkie składniki na ciasto i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcje ciasta smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  5. Wystudzoną kapustę nakładaj na usmażone naleśniki a następnie każdy z nich zawiń w „kopertę” zaczynając od boków, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Tak przygotowane naleśniki panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Krokiety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawaj natychmiast – oczywiście z Ketchupem Premium VII Fanex.

TIP! Jeśli w Twojej lodówce pozostał jeszcze świąteczny bigos, problem przygotowania farszu do krokietów masz z głowy  – wykorzystaj go ! 😊


Fanex