Złociste krokiety z kapustą i grzybami

Złociste krokiety z kapustą i grzybami - przepis Fanex

Liczba porcji: 8-10.
Czas przygotowania: 25 min. (+ czas gotowania kapusty).

Krokiety – lista składników:

  • kapusta kiszona [600 g],
  • koncentrat pomidorowy Tres Amigos [2 łyżki],
  • bulion mięsny lub warzywny [ok. 300 ml],
  • boczek wędzony w kawałku [100 g],
  • grzyby leśne suszone [5-7 szt.],
  • cebula biała [1 szt.],
  • majeranek suszony [1 łyżka],
  • liść laurowy [2 szt.],
  • ziele angielskie [5 szt.],
  • sól, pieprz czarny do smaku.

Ciasto na naleśniki:

  • jajka [2 szt.],
  • mleko [1 szkl.],
  • woda niepełna [1 szkl.],
  • mąka pszenna [1 pełna szklanka],
  • olej [2-3 łyżki],
  • szczypta soli.

Do panierowania:

  • bułka tarta [6-8 łyżek],
  • jajko [1 szt.],
  • olej do smażenia.

Złociste krokiety z kapustą i grzybami – sposób przygotowania:

  1. Kapustę przepłucz zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna – następnie odsącz i pokrój nieco drobniej. Grzyby zalej w miseczce wrzącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij z wywaru i pokrój w cienkie paski – grzybowy wywar pozostaw. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku przesmaż pokrojony boczek (pozwól, aby tłuszcz wytopił się), następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz grzyby – smaż chwilę razem. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz koncentrat pomidorowy Tres Amigos – wszystko razem smaż 2-3 minuty.
  3. Do garnka dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj z pozostałymi składnikami i smaż chwilę. Następnie wlej grzybowy wywar oraz bulion i wymieszaj, całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy kapusta będzie miękka a płyn odparuje. Kapustę mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Gdy będzie gotowa, dopraw do smaku i wystudź.
  4. W międzyczasie przygotuj ciasto naleśnikowe: w kielichu blendera umieść wszystkie składniki na ciasto i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcje ciasta smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  5. Wystudzoną kapustę nakładaj na usmażone naleśniki a następnie każdy z nich zawiń w „kopertę” zaczynając od boków, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Tak przygotowane naleśniki panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Krokiety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawaj natychmiast – oczywiście z Ketchupem Premium VII Fanex.

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis na drugie życie świątecznego bigosu

TIP! Jeśli w Twojej lodówce pozostał jeszcze świąteczny bigos, problem przygotowania farszu do krokietów masz z głowy – wykorzystaj go!

Odkryj także inny świąteczny przepis: sałatka śledziowa z ziemniakami i białą fasolą.

Danie nie tylko na święta

Krokiet z kapustą i grzybami to stały bywalec na świątecznych stołach polaków. Ze względu na aromatyczne połączenie kapusty i grzybów kojarzy się ze świątecznymi daniami, ale może gościć na Twoim stole nie tylko w tym wyjątkowym okresie.

Wyśmienite naleśnikowe roladki wypełnione aromatycznym farszem doskonale sprawdzą się jako dodatek do barszczu czerwonego. Dużym atutem tej potrawy jest możliwość wykorzystania zalegających w lodówce resztek innych posiłków w celu przygotowania farszu.


Fanex