Przepisy
Składniki
Kasza jęczmienna mazurska 200 g
Bulion warzywny lub mięsny 300 ml
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Chrzan Fanex 2 łyżki
Śmietana 36% 100 ml
Jajka 2 szt.
Grzyby leśne suszone 5-7 szt.
Natka pietruszki ½ pęczka
Mąka pszenna 2 płaskie łyżki
Pieprz czarny 2 szczypty
Rzeżucha do dekoracji
Masło 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w drobną kostkę a czosnek posiekaj. Kaszę wysyp na sito i przelej zimną wodą, odsącz. W niedużym garnku rozgrzej masło i przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj pokruszone grzyby i wymieszaj.
- Następnie wsyp przepłukaną kaszę i wszystko razem smaż chwilę. Po tym czasie wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy kasza wchłonie cały płyn – garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie garnek odkryj, kaszę wymieszaj i wystudź. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Białka oddziel od żółtek i ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, żółtka dodaj do kaszy i wymieszaj. Dodaj również mąkę, posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz – w razie potrzeby dodaj również odrobinę soli.
- Na koniec do kaszy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Foremkę do muffinek wyłóż papilotami do babeczek a następnie nałóż do nich przygotowaną masę. Foremkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 18 minut.
- Śmietanę ubij mikserem na sztywno, dodaj Chrzan Fanex i wymieszaj. Na gotowe babeczki nałóż chrzanowy krem, udekoruj rzeżuchą i podawaj !
TIP
Takie babeczki możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno – w obu wersjach smakować będą wyśmienicie! A dodatek wędzonego boczku lub kiełbasy wzbogaci smak takich wytrawnych wypieków.