Przepisy
Składniki
Burgery:
Buraki pieczone lub gotowane 2 szt. (śr. wielk.)
Kasza jaglana 100 g (1 torebka)
Mąka gryczana 2 łyżki (opcjonalnie)
Cebula biała ½ szt.
Czosnek 2 ząbki
Sól, pieprz do smaku
Sos:
Sos majonezowy Vega Majo Fanex 6 łyżek
Sos Barbecue Fanex 4 łyżki
Ketchup Premium VII Fanex 2 łyżki
Jalapeno Tres Amigos 1 łyżka
Cebula czerwona ½ szt.
Kolendra świeża ½ pęczka
Dodatki:
Ulubione bułki do burgerów 4 szt.
Sałata, rukola 4 porcje
Pomidor żółty lub czerwony 1 szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Sposób przygotowania
- Kaszę ugotuj w woreczku we wrzącej, osolonej wodzie – gotuj ok. 15 minut. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w drobna kostkę a czosnek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj sól i pieprz i wyrób jednolitą masę. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mąki. Z przygotowanej masy uformuj cztery jednakowej wielkości burgery i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Przygotuj sos: w miseczce połącz Vega Majo, sos BBQ, Ketchup VII, jalapeno, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę oraz świeżą kolendrę – wszystko razem wymieszaj a w razie potrzeby dopraw do smaku.
- Przygotuj dodatki: cebulę oraz pomidora pokrój w cienkie plastry, sałatę umyj i osusz a bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Burgery wstaw do piekarnika na 8 minut.
- W międzyczasie opieczone bułki posmaruj przygotowanym sosem. Na dolne połówki bułek nałóż sałatę, następnie upieczone burgery, plastry pomidora oraz cebuli. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i podawaj !
TIP
Aby urozmaicić takie wegańskie burgery, zamiast kaszy jaglanej możesz użyć komosy ryżowej.