Wróć do Przepisów

Wegański

Wegański burger z buraka z majonezem BBQ i jalapeno

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Burgery:

Buraki pieczone lub gotowane 2 szt. (śr. wielk.)

Kasza jaglana 100 g (1 torebka)

Mąka gryczana 2 łyżki (opcjonalnie)

Cebula biała ½ szt.

Czosnek 2 ząbki

Sól, pieprz do smaku

Sos:

Sos majonezowy Vega Majo Fanex 6 łyżek

Sos Barbecue Fanex 4 łyżki

Ketchup Premium VII Fanex 2 łyżki

Jalapeno Tres Amigos 1 łyżka

Cebula czerwona ½  szt.

Kolendra świeża ½ pęczka

Dodatki:

Ulubione bułki do burgerów 4 szt.

Sałata, rukola 4 porcje

Pomidor żółty lub czerwony 1 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Sposób przygotowania

  1. Kaszę ugotuj w woreczku we wrzącej, osolonej wodzie – gotuj ok. 15 minut. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w drobna kostkę a czosnek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj sól i pieprz i wyrób jednolitą masę. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mąki. Z przygotowanej masy uformuj cztery jednakowej wielkości burgery i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Przygotuj sos: w miseczce połącz Vega Majo, sos BBQ, Ketchup VII, jalapeno, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę oraz świeżą kolendrę – wszystko razem wymieszaj a w razie potrzeby dopraw do smaku.
  3. Przygotuj dodatki: cebulę oraz pomidora pokrój w cienkie plastry, sałatę umyj i osusz a bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Burgery wstaw do piekarnika na 8 minut.
  4. W międzyczasie opieczone bułki posmaruj przygotowanym sosem. Na dolne połówki bułek nałóż sałatę, następnie upieczone burgery, plastry pomidora oraz cebuli. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i podawaj !

TIP

Aby urozmaicić takie wegańskie burgery, zamiast kaszy jaglanej możesz użyć komosy ryżowej.


Beef burger mocno bekonowy

Wytrawne babeczki z kaszy mazurskiej z grzybami i kremem chrzanowym

Sprawdź inne przepisy

0