Przepisy
Składniki
Mięso cielęce mielone, poprzerastane lekko tłuszczem 300 g
Boczek wędzony 4 plastry
Sos paprykowy bardzo ostry Carolina Fanex 2 łyżki
Majonez Dekoracyjny Fanex 5 łyżek
Żytnie bułki 2 szt. (lub inne ulubione)
Ogórek kiszony 1 szt.
Cebula czerwona 2 szt.
Sałata 4-5 liści
Pomidor 1 szt.
Ser żółty 2 plastry
Sól, pieprz do smaku
Oliwa 3 łyżki
Sposób przygotowania
- Mięso przełóż do miski, dodaj sól i pieprz, 2 łyżki oliwy i wyrób jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj dwa jednakowej wielkości burgery i usmaż je na rozgrzanym grillu lub patelni – na minutę przed końcem smażenia połóż plastry sera i pozwól, aby rozpuściły się. Plastry boczku również usmaż.
- Przygotuj sos: w miseczce połącz Majonez Dekoracyjny Fanex i Sos paprykowy Carolina, dodaj pokrojone w kostkę – jedną cebulę oraz kiszonego ogórka. Całość wymieszaj. Pomidora i pozostałą cebulę pokrój w plastry. Cebulę zeszklij na rozgrzanej patelni.
- Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu lub na patelni a następnie posmaruj przygotowanym sosem.
- Na dolne połówki bułek połóż usmażone mięso oraz plastry boczku, następnie sałatę oraz plastry pomidora i przesmażonej cebuli. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i podawaj.
TIP
Doskonałym dodatkiem do takich burgerów będą domowe frytki i sos czosnkowy z jogurtem Fanex.