Wróć do Przepisów

Wrapy z pieczonym kurczakiem BBQ i jalapeno

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Uda z kurczaka bez kości 4 szt.

Tortilla pszenna Tres Amigos 2 szt.

Sos Barbecue bez konserwantów Fanex 4 łyżki

Sos czosnkowy z jogurtem Fanex 4 łyżki

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 2 łyżeczki

Kmin rzymski mielony 1 łyżeczka

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Miód 1 łyżeczka

Ser cheddar tarty 6 łyżek

Sałata lodowa ¼ główki

Cebula czerwona ½ szt.

Papryczki jalapeno w zalewie Tres Amigos 2 łyżki

Kolendra świeża ½ pęczka

Limonka ½ szt.

Sposób przygotowania

  1. Mięso z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przygotuj marynatę: w miseczce połącz Sos Barbecue Fanex, przyprawę do kurczaka Fusion Spices, kmin, oliwę oraz miód – wszystko razem wymieszaj a następnie polej mięso i odstaw na 15 minut. Po tym czasie kawałki kurczaka rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, piecz ok. 15-17 minut. Upieczone mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Tortille rozłóż na blacie i posyp równomiernie startym serem. Następnie rozłóż mięso, posyp pokrojoną kolendrą i skrop sokiem z limonki.
  3. Na mięso nałóż pokrojoną w paski sałatę, pokrojoną w piórka cebulę oraz krążki papryczki jalapeno – całość polej Sosem czosnkowym Fanex.
  4. Tortille zwiń ściśle zaczynając od boków tak, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Gotowe wrapy opiecz na rozgrzanej, suchej patelni na złoty kolor i natychmiast podawaj.

TIP

Zamiast mięsa z kurczaka możesz użyć np. wolno pieczonej karkówki!


Chrupiące paluszki z kurczaka z sosem musztardowo-miodowym

Surówka z czerwonej kapusty

Sprawdź inne przepisy

0