Przepisy
Składniki
Uda z kurczaka bez kości 4 szt.
Tortilla pszenna Tres Amigos 2 szt.
Sos Barbecue bez konserwantów Fanex 4 łyżki
Sos czosnkowy z jogurtem Fanex 4 łyżki
Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Miód 1 łyżeczka
Ser cheddar tarty 6 łyżek
Sałata lodowa ¼ główki
Cebula czerwona ½ szt.
Papryczki jalapeno w zalewie Tres Amigos 2 łyżki
Kolendra świeża ½ pęczka
Limonka ½ szt.
Sposób przygotowania
- Mięso z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przygotuj marynatę: w miseczce połącz Sos Barbecue Fanex, przyprawę do kurczaka Fusion Spices, kmin, oliwę oraz miód – wszystko razem wymieszaj a następnie polej mięso i odstaw na 15 minut. Po tym czasie kawałki kurczaka rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, piecz ok. 15-17 minut. Upieczone mięso pokrój na mniejsze kawałki.
- Tortille rozłóż na blacie i posyp równomiernie startym serem. Następnie rozłóż mięso, posyp pokrojoną kolendrą i skrop sokiem z limonki.
- Na mięso nałóż pokrojoną w paski sałatę, pokrojoną w piórka cebulę oraz krążki papryczki jalapeno – całość polej Sosem czosnkowym Fanex.
- Tortille zwiń ściśle zaczynając od boków tak, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Gotowe wrapy opiecz na rozgrzanej, suchej patelni na złoty kolor i natychmiast podawaj.
TIP
Zamiast mięsa z kurczaka możesz użyć np. wolno pieczonej karkówki!