Przepisy
Składniki
Polędwiczki z kurczaka 6 szt.
Sos musztardowo-miodowy Fanex 6 łyżek do podania
Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Fusion Spices 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Fusion Spices 2 szczypty
Mąka pszenna 1+4 łyżki
Jajko L 1 szt.
Woda 1 łyżka (w miarę potrzeby)
Olej do smażenia ok. 250 ml
Sposób przygotowania
- W rondlu rozgrzej olej do smażenia. Przygotuj ciasto do kurczaka: w miseczce połącz jajko, mąkę (1 łyżka) oraz przyprawy, dodaj odrobinę wody w miarę potrzeby i dokładnie wymieszaj – ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Pozostałą mąkę wyłóż na płaski talerz.
- Osuszone polędwiczki zanurz dokładnie w przygotowanym cieście a następnie obtocz w pozostałej mące. Czynność tę powtórz kilkakrotnie, dociskając mąkę do mięsa – powinna powstać panierka z nieregularnymi grudkami. Opanierowane polędwiczki usmaż na złoty kolor w głębokim, rozgrzanym oleju. Po usmażeniu paluszki przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe, chrupiące paluszki z kurczaka podawaj natychmiast – oczywiście z sosem musztardowo-miodowym Fanex !
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu musztardowo-miodowego dodaj odrobinę płatków suszonej papryczki chilli.