Przepisy
Składniki
Tortille pszenne lub pełnoziarniste Fanex 4 szt.
Sos Andaluzyjski Fanex 4-6 łyżek
Pierś z kurczaka 1 szt.
Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżka
Oliwa 2 łyżki
Papryka czerwona i zielona po 1 szt.
Cebula biała 1 szt.
Kolendra świeża 1 pęczek
Kolendra suszona mielona 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony 1 łyżeczka
Oliwa do smażenia 2-3 łyżki
Sól do smaku
Sposób przygotowania
- Pierś osusz papierowym ręcznikiem, oliwę wymieszaj z przyprawą do kurczaka i zamarynuj mięso. Pierś wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 15 minut. Wystudzone mięso pokrój w cienkie plasterki.
- Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paski i przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojone mięso oraz przyprawy – kmin, kolendrę suszoną oraz sól. Wszystko razem wymieszaj i wystudź – po tym czasie dodaj pokrojoną drobno świeżą kolendrę.
- Placki tortilli rozłóż na blacie i każdy z nich posmaruj sosem Andaluzyjskim Fanex. Na środek każdego placka nałóż jednakową ilość przygotowanego farszu.
- Tortille zwiń ściśle zaczynając od boków tak, aby rolując farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Tak zwinięte wrapy opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor.
- Każdy z wrap’ów przekrój pod skosem na dwa kawałki. Podawaj z ulubionym sosem, np. Sosem czosnkowym Fanex.
TIP
Takie same wrapy możesz przygotować np. z wędzonym łososiem.