Wróć do Przepisów

Wrapy z kurczakiem, warzywami i sosem Andaluzyjskim

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Tortille pszenne lub pełnoziarniste Fanex 4 szt.

Sos Andaluzyjski Fanex 4-6 łyżek

Pierś z kurczaka 1 szt.

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżka

Oliwa 2 łyżki

Papryka czerwona i zielona po 1 szt.

Cebula biała 1 szt.

Kolendra świeża 1 pęczek

Kolendra suszona mielona 1 łyżeczka

Kmin rzymski mielony 1 łyżeczka

Oliwa do smażenia 2-3 łyżki

Sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Pierś osusz papierowym ręcznikiem, oliwę wymieszaj z przyprawą do kurczaka i zamarynuj mięso. Pierś wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 15 minut. Wystudzone mięso pokrój w cienkie plasterki.
  2. Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paski i przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojone mięso oraz przyprawy – kmin, kolendrę suszoną oraz sól. Wszystko razem wymieszaj i wystudź – po tym czasie dodaj pokrojoną drobno świeżą kolendrę.
  3. Placki tortilli rozłóż na blacie i każdy z nich posmaruj sosem Andaluzyjskim Fanex. Na środek każdego placka nałóż jednakową ilość przygotowanego farszu.
  4. Tortille zwiń ściśle zaczynając od boków tak, aby rolując farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Tak zwinięte wrapy opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor.
  5. Każdy z wrap’ów przekrój pod skosem na dwa kawałki. Podawaj z ulubionym sosem, np. Sosem czosnkowym Fanex.

TIP

Takie same wrapy możesz przygotować np. z wędzonym łososiem.


Kanapki z pieczoną polędwiczką i ogórkiem konserwowym

Mini kanapki z grillowanym kurczakiem i żurawiną

Sprawdź inne przepisy

0